De Uitdaging: ‘Op naar 125 jaar SV SIM’

HASKERDIJKEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer vertellen Ruud Wagenmakers en Jappie Zwart over het 100-jarig bestaan van SV SIM.

100 jaar. Zo lang bestaat SV SIM uit Haskerdijken/Nieuwebrug dit jaar. ,,Ik vind dat een hele prestatie van onze club”, zegt voorzitter Ruud Wagenmakers (51). In 1919 waren het een aantal mensen die betrokken waren bij de oprichting. ,,Er zat er een bij die kwam uit Nieuw Beets. Hij kwam hier wonen en heeft het toen opgericht”, vertelt Jappie Zwart (80) die al sinds 1960 betrokken is bij de sportvereniging. Waar SIM voor staat, is niet helemaal zeker. Het staat of voor Samenspel Is Macht of Sport Is Medicijn.

Korfbal

SV SIM begon als korfbalvereniging. Later kwamen daar gymnastiek en volleybal bij. Wagenmakers: ,,Ik heb verhalen gehoord dat korfbal altijd de hoofdmoot is geweest. Het ideale van korfbal was ook; je had maar weinig kinderen nodig, want het is jongens en meisjes samen. Er zijn ook periodes geweest dat er een tijdje geen korfbal was, maar dat er nog wel gymnastiek en volleybal was.” Nu biedt SV SIM nog steeds korfbal en volleybal. Gymnastiek is op een gegeven moment doodgebloed, maar er is wel ouderengymnastiek. Ook wordt er zumba gegeven binnen de vereniging en pilates. Alle afdelingen bij elkaar, heeft SV SIM zo’n 75 leden. Ongeveer de helft daarvan korfbalt.

Dorpsclub

De vereniging is altijd een dorpsclub geweest. De school, die tot drie jaar gelden in het dorp aanwezig was, was de belangrijkste voedingsbodem voor de club. ,,In 1998 ben ik hier directeur van de school geworden. Het was toen zo dat de kinderen die op school zaten, ook op korfbal zaten. Maar na 2000 kozen steeds meer mensen voor Heerenveen. Dat kwam ook omdat men mobieler werd. Vroeger had je vaak een of geen auto en op een gegeven moment veranderde dat”, aldus Wagenmakers. ,,Toen onze kinderen klein waren, was het gewoon zo: ‘Hier is korfbal, daar ga je maar heen’. Nu is het zo dat kinderen bijvoorbeeld een half jaar judoën, vinden ze daar niks meer aan, dan gaan ze naar voetbal en de ouders vliegen maar heen en weer met de auto. Dat was toen niet zo”, vult Zwart aan. Sinds het sluiten van de school, merken Wagenmakers en Zwart dat de aanwas van nieuwe jonge leden minder wordt.

Saamhorigheid

,,SV SIM is echt een vriendenclub. Waarbij de derde helft belangrijk is en saamhorigheid hoog in het vaandel staat”, zegt Zwart. Wagenmakers speelt zelf ook korfbal bij de club: ,,Wij zijn echt een vriendploeg. Korfbal is leuk, maar daarnaast spreken we ook samen af. Elk jaar hebben we ons trainingsweekend. Dat begon ooit op Ameland, maar dit jaar gaan we naar Ierland en we zijn twee jaar geleden naar Sardinië geweest.” De leden van SV SIM komen niet allemaal uit Haskerdijken of Nieuwebrug. Ook wel uit Drachten, Gorredijk en Oranjewoud. Wel hebben ze vaak een lijntje met Haskerdijken of Nieuwebrug. ,,De verbondenheid met het dorp is goed”, aldus Wagenmakers. Als er wedstrijden worden gespeeld op de velden midden in het dorp, dan komen er altijd dorpsbewoners even een kijkje nemen.

Hoogtepunten

Als Zwart terugkijkt op de afgelopen 100 jaar, dan ziet hij allemaal leuke dingen. ,,Je moet het bekijken als een hobby. Het is een hobby, het is je leven, je groeit er gewoon in. Als je eenmaal met het virus besmet bent, dan weet je het wel.” ,,Wat ik bij deze club heel leuk vind, is wat Jappie ook zegt, toch de saamhorigheid. Het is echt een vriendenploeg.” Sportieve hoogtepunten waren er ook zeker. SV SIM is een aantal keer Fries Kampioen geworden met korfbal en mocht ook een keer naar het Nederlands kampioenschap. De club werd toen tweede. ,,Dat was in 1980 in Almelo. We waren het kleinste dorp dat daar was. We gingen met een bus er naartoe, eerst onderweg wat eten en toen we terug gingen, hebben we nog wat gefeest. Het is puur gezellig”, vertelt Zwart.

125 jaar

Voor nu is de prioriteit van SV SIM het 100-jarig bestaan. Op 15 juni is er een jubileumdag. De dag wordt gestart met een reünie, de middag staat in het teken van sport en ’s avonds is er feest. Dit alles vindt plaats in het dorpshuis en op de sportvelden in het dorp. ,,We kunnen zeker nieuwe leden gebruiken. Wat dat betreft zitten we een beetje in een dal, maar dat hebben we vaker gehad en daar zijn we altijd weer uitgekomen. Onze uitdaging is dan ook om door te gaan”, aldus Zwart. Wagenmakers vult aan: ,,Ik zet altijd in het clubkrantje: ‘Op naar de 125 jaar’, dat is ook een uitdaging. Ik vind het een hele prestatie van de club, en van het dorp, dat we met elkaar het 100-jarig bestaan vieren. Als je kijkt in deze huidige tijd, vind ik dat wel een prestatie van formaat. Als voorzitter ben ik enorm trots op deze mijlpaal. Dat vind ik geweldig. Op naar de 125, in welke vorm dan ook.”

Mieke van Veen