Doelpuntenfestijn

HEERENVEEN - Het ideale scenario dat ik vorige week schetste, bleek rijp voor de prullenbak. Maar wat een heerlijke wedstrijd was Ajax-Heerenveen. Het ideale scenario kun je wel zeggen.

Laten we hopen dat sc Heerenveen aanstaande zondag het thuispubliek ook op een doelpuntenfestijn weet te trakteren en morgen de bekerwedstrijd wint. Daar zijn we wel aan toe. Net als in de eerste seizoenshelft is AZ na Ajax de eerstvolgende tegenstander. Na de kansloze nederlaag thuis tegen Ajax (0-4) revancheerde Heerenveen zich al een week later in Alkmaar. Hopelijk voltrekt zich zondag hetzelfde scenario als in oktober 2018, toen de uitwedstrijd in Alkmaar met 3-2 werd gewonnen. Mocht dat niet zo zijn, dan komt de vermaledijde degradatiezone weer naderbij.

Zowel AZ als Heerenveen roerden zich tot dusver nauwelijks op de nog tot 1 februari geopende wintertransfermarkt. AZ haalde tot nu toe niemand, slechts drie niet-basisspelers vertrokken. Ook bij Heerenveen was het rustig. Er kwam niemand bij, Nicolai Naess ging terug naar Noorwegen, terwijl het vertrek van Morten Thorsby vooralsnog voor de zomer gepland staat.

Over de doelstelling in de tweede seizoenshelft zei AZ-coach Van den Brom: ,,Dat is heel simpel: we willen Europees voetbal halen. Dat hoort bij AZ. En wij hebben als club de doelstelling om structureel in de top-4 van de Eredivisie te spelen. Dus willen we ook minimaal vierde worden.” Werk aan de winkel derhalve, want AZ stond bij het ingaan van de winterstop op een zevende plaats. Door de overtuigende 3-0 winst afgelopen zaterdag op FC Utrecht is die vierde stek weer in zicht: nog maar één punt achterstand op Vitesse, de huidige nummer vier. Gelukkig zijn Rienstra en Kobayashi na hun schorsing aanstaande zondag aan Heerenveenkant weer speelgerechtigd. En Stijn Schaars is terug van lang weg geweest. Dat scheelde tegen Ajax al een flinke slok op een borrel.

Er werd in het Abe Lenstra Stadion gedurende de laatste tien afleveringen van Heerenveen-AZ opvallende veel gescoord: 45 keer, gemiddeld viereneenhalve goal per wedstrijd. Van die tien matches won AZ er vijf, Heerenveen vier en eenmaal werd het gelijk. Het doelsaldo is licht in het voordeel van de thuisploeg, 23-22. Het zal geen verwondering wekken dat het nooit 0-0 werd. Kortom, we worden zondag vrijwel zeker verwend met ten minste vier goals, misschien wel met een doelpuntenfestijn. Heerenveen scoort sowieso heel veel dit seizoen, al 40 keer. Van die 40 vielen er overigens 26 in uitwedstrijden. Hebben de onzen wellicht last van een Abe Lenstra Stadioncomplex?

(Tekst Rob Kerkhoven)