Drukte tijdens open dag Bornego College

HEERENVEEN - De open dag van het Bornego College in Heerenveen werd woensdag druk bezocht. Er was van alles te zien en te doen. Zo gaven leerlingen van het koor, orkest, drama en tekenen acte de présence en presenteerden alle vakken zich.

De open dag stond in het teken van Bornego 2.0. Op tal van fronten is de afgelopen jaren binnen het Bornego College gewerkt aan vernieuwing. Die vernieuwingen komen samen in wat Bornego 2.0 wordt genoemd: een school voor buitengewoon goed en flexibel onderwijs.

Bornego 2.0

Het onderwijs op het Bornego College in Heerenveen gaat zich vanaf volgend schooljaar ontwikkelen naar globaal drie zones: een Study-zone, waarin leerlingen werken aan een stevige basis van kennis en vaardigheden die nodig zijn om een diploma te halen. Er is een Flex-zone, omdat niemand hetzelfde is. In de Flex-zone wordt maatwerk gegeven aan leerlingen, zoals ondersteuning bij bijvoorbeeld dyslexie, faalangst, versnellen of verdiepen.

i-Zone

Daarnaast is er de i-zone: een zone waarbij het draait om het maken van eigen keuzes. In de i-zone kunnen leerlingen bijvoorbeeld modules kiezen die aansluiten bij hun eigen interesses of talenten of die juist hun nieuwsgierigheid hebben gewekt. In alle drie zones kunnen leerlingen rekenen op begeleiding.

De zones worden vanaf volgend schooljaar geleidelijk ingevoerd, te beginnen bij klas 1. Wat leerlingen in de zones gaan doen, gebeurt (deels) nu (soms onder een andere naam en op kleinere schaal) al op het college. Op de open dag was het schoolgebouw voor de gelegenheid ingedeeld volgens de drie zones en konden bezoekers een voorproefje krijgen van het aanbod in bijvoorbeeld de i-zone.