FOTO'S | Bosker, Beune, Otterspeer en Leerdam leiden NK

HEERENVEEN – Na de eerste dag van het gecombineerde Nederlands kampioenschap allround en sprint gaan Marcel Bosker, Joy Beune, Hein Otterspeer en Jutta Leerdam aan de leiding.

Allround
Bosker staat op de eerste plaats in het tussenklassement allround nadat hij vijfde werd op de 500 meter en het zilver won op de vijf kilometer. Op die afstand moest hij de winst laten aan Douwe de Vries, die de tweede plaats na twee afstanden bezet. De 19-jarige Joy Beune wist de 500 meter te winnen en reed naar de twede plaats op de 3 kilometer, classificaties die haar de eerste plaats bezorgden na de eerste dag.

Sprint
Voor Jutta Leerdam is de sprinttitel al bijna veilig gesteld. Zij won zowel de 500 als de 1000 meter en staat na de eerste dag eerste. Letitia de Jong sprintte op beide afstanden naar de tweede plaats, waarmee ze in het tussenklassement eveneens de tweede stek bezet. Janine Smit staat na de eerste dag derde.

Een ontzettend blije Hein Otterspeer won met veel overtuiging de 1000 meter. De Jumbo-Visma kwam met een grote ontlading over de finish. Otterspeer is herstellende van rugblessure, die ontstond toen hij in 2015 werd aangereden op zijn fiets.

Het ingezette herstel werd teniet gedaan toe hij in de zomer van vorig jaar op het ijs viel. Met zijn snelle 1000 meter lijkt de 30-jarige schaatser toch weer op het juiste pad te zijn. In combinatie met de zesde plaats op de 500 meter leidt Hein Otterspeer het klassement. Tweede staat Dai Dai Ntab, gevolgd door Lennart Velema op de derde plaats.