Voorbeschouwing Vitesse-SC Heerenveen: ‘Hopen op mooi potje VTBL’

HEERENVEEN - Onlangs zag ik Vitesse-icoon Theo Janssen aanschuiven bij het zoveelste voetbalpraatprogramma. VTBL heet het.

Onder leiding van Humberto Tan kweet Janssen zich heel behoorlijk van zijn nieuwe taak als voetbalanalist. Inzicht in het spelletje toonde Janssen vroeger als voetballer van Vitesse al en later in dienst van FC Twente en Ajax nog meer. Een voetballer van het kaliber Theo Janssen loopt er nu niet bij Vitesse.

Real Madridhuurling en oud-Heerenveenspeler Martin Ødegaard komt qua spelinzicht het meest bij hem in de buurt, maar de frêle Noor mist het robuuste van Theo en ook diens persoonlijkheid. Je kon als tegenstander letterlijk en figuurlijk niet om Theo heen.

Onontdekte mensenvariant?

Toen ik die titel VTBL las, dacht ik eerst even dat er alweer een tot dusver onontdekte mensvariant was bijgekomen. Dat we naast LHBTI’ers – u weet wel, lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen – nu ook mensen met een VTBL-etiket hebben.

Welke exotische mensensoort achter die consonantcluster schuil zou kunnen gaan, kon ik zo een-twee-drie niet bedenken. De oplossing bleek even simpel als oubollig: nóg een voetbalpraatprogramma. De Tafel van Kees, Rondo, Studio Voetbal en de heren GGD van Veronica Inside konden echt niet langer zonder VTBL. Oftewel VoeTBaL.

Vitesse presteert dit seizoen wisselvallig - de nederlaag tegen Fortuna was daar afgelopen zondag het zoveelste bewijs van - maar de vierde plek is nog in zicht. Vitesse staat momenteel vijfde, op slechts twee punten van nummer vier AZ. Heerenveen staat na het recente verlies tegen AZ elfde, slechts drie punten boven de degradatiezone.

Weinig te genieten

Opnieuw viel er voor het thuispubliek weinig te genieten: Heerenveen speelde slordig en onzeker en maakte geen moment de indruk dat ze zouden kunnen scoren. Bepaald lachwekkend was de corner waaruit de 0-2 viel.

Keeper Hahn was nog druk bezig zijn verdedigers te instrueren, terwijl Idrissi de hoekschop ongehinderd binnen krulde. Slaap kindje slaap. Het spektakel bewaren de Friezen dit seizoen voor de uitwedstrijden.

Onderlinge ontmoetingen

Heerenveen had het de laatste jaren uit knap lastig tegen Vitesse. Gedurende de laatste tien jaar speelden Vitesse en Heerenveen in Arnhem twaalf keer tegen elkaar, tien in de competitie, één potje voor de beker en eenmaal betrof het een play-offmatch voor Europees voetbal.

Daarvan gingen er vier verloren en slechts twee keer was er winst voor Heerenveen. Opvallend is het aantal gelijke spelen, liefst zes. De doelcijfers 23-16 zijn ruim in het voordeel van Vitesse.

Laten we hopen op een mooi potje vtbl aanstaande zaterdag.

(Tekst Rob Kerkhoven)