Buitenbeentje: Ondernemers ondernemen

Na twee jaar van overwegingen zijn knopen doorgehakt en handtekeningen gezet. De komst van het nieuwe Van der Valk-hotel langs de A32 is een feit. Meningen verschillen en emoties lopen hoog op.

De burgemeester spreekt van de positieve effecten die de bouw zal hebben op de economische uitstraling van Heerenveen. De toekan langs de weg zou de gemeente het juiste imago geven. Maar met een bepaalde uitstraling worden bepaalde verwachtingen gecreëerd.

Even los van alle emoties en argumenten. Wat onderscheidt Van der Valk Heerenveen van de andere Van der Valk-hotels? Waarom zouden bezoekers naar de vestiging in Heerenveen komen terwijl zij ook naar één van de andere vijf locaties in Friesland kunnen gaan. Daar hoor ik niemand over. Je zou kunnen stellen dat het enige echte onderscheid tussen alle hotels, de plaats is waar ze gevestigd zijn.

Ik kan mij voorstellen dat het hotel in het begin druk bezocht wordt, maar naarmate de tijd verstrijkt de nieuwigheid er wel af is. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben gek op Heerenveen.

Maar ik denk dat de verwachte effecten (onder andere werkgelegenheid, toerisme, verkeersdrukte) op lange termijn in veel mindere mate aanwezig zullen zijn dan de voor- en tegenstanders denken.

En om nou te stellen dat het hotel de mooie omgeving en het woongenot van de omwonenden aantast? Nog niet zo lang geleden behoorde het hele gebied tot prachtige natuur. Hier valt niet meer van te genieten omdat het plaats heeft gemaakt voor Skoatterwâld. Iets waar ongetwijfeld ook veel Heerenveners in het begin tegen waren.

(Tekst Fimke Groenewoud)