FOTO’S | Jong en oud geniet op blokfluitdag in De Rinkelbom

HEERENVEEN - Wie zaterdag De Rinkelbom in Heerenveen binnenliep, werd verwelkomd door de warme klanken van zo’n honderd blokfluiten op de vijftiende blokfluitdag van het noorden van de Stichting Ars Musica.

Paul van der Voort is initiatiefnemer en organisator van de deze dag. Zijn drijfveer om samenspeldagen te organiseren is de gezelligheid, de prachtige klanken en de sfeer van de muziek. Het gaat om het delen van ervaringen met gelijkgestemden. De kracht van het succes is dat iedereen mee kan doen, ongeacht leeftijd of niveau. Er werd gewoon lekker en veel met elkaar gespeeld.

Ditmaal was het thema ‘rondom Bach’, met onder andere workshops. Zo werd druk geoefend om de dag samen af te sluiten met een muzikaal spektakelstuk. Gespeeld werd op blokfluiten van 17 centimeter tot en met 2 meter, van de kleine sopranino tot de grote contrabasblokfluit.

Minder bekend

De 17-jarige VWO studente Judith van Waveren speelde op de contrabasblokfluit. In de derde klas van de basisschool is ze begonnen met blokfluitles en ondertussen speelt ze op alle soorten blokfluiten. ,,Het leuke is dat elke blokfluit verschillende grepen heeft, waardoor ik steeds weer iets nieuws leer.”

Volgens haar is het blokfluitspel minder bekend bij het grote publiek, omdat een blokfluit als houtinstrument niet past bij koperorkesten en fanfares. Er zijn wel kleine ensembles met cello.

De 11-jarige Wytske en Dionne spelen al zo’n vier tot vijf jaar blokfluit. Ze spelen allebei meerdere soorten blokfluiten.

Dionne: ,,Muziek maken is leuk, ook als het even niet zo lekker met je gaat. Dan helpt het om je weer goed te voelen.”

Wytske vindt de klank van het instrument erg mooi en de gezelligheid.

Lucie Horsch

Om deze vijftiende editie nog feestelijker te maken was de beroemde blokfluitiste Lucie Horsch uitgenodigd. Zij is gastdocent bij de workshops en gaf een lunchconcert.

Horsch, 19 jaar, speelt al vanaf haar vijfde blokfluit. Ze studeert dit jaar af aan het Conservatorium in Amsterdam. Zij reist over de hele wereld en speelt met verschillende orkesten van China tot Duitsland.

Wat vindt ze het bijzondere aan de blokfluit? ,,Het is eigenlijk een heel eenvoudig instrument. Om eruit te halen, wat je muzikaal uit wilt drukken, moet je creatief zijn. Dat spreekt mij aan.”

Op weg naar buiten komen bezoekers langs een tafel waar blokfluitdocent Peter Smith de laatste hand legt aan de fluiten die door de kinderen zijn gemaakt van een pvc-buis met een blokje hout. Zo eenvoudig kan het zijn.

(Tekst Wytske Hallema/foto’s Max van Gelder)