Voorbeschouwing SC Heerenveen-PEC Zwolle: ‘VAR-fan’

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zaterdag 9 februari in eigen huis op tegen PEC Zwolle. Rob Kerkhoven blikt vooruit op het duel dat begint om 18.30 uur.

Ik ben om. Sinds afgelopen zaterdag ben ik VAR-fan. Martin Ødegaard niet. Die had net op schitterende wijze de 3-1 voor Vitesse gescoord. Dacht hij. De VAR greep in: strafschop voor SC Heerenveen. Niks 3-1, 2-2.

De letters VAR staan trouwens voor Variabele Arbitraire Redeneringen. Een van de betekenissen van arbitrair is niet voor niets ‘lukraak’. Mijn belangrijkste fanargument: de VAR creëert nog meer eindeloze welles-nietesruzies. Heerlijk. Daar leeft een voetbalfan van.

Jaap Stam

PEC-trainer Jaap Stam lijkt mij geen VAR-aanhanger. Te rechtlijnig. Een van de vele bijnamen van Stam is: ‘De rots van Kampen’. Rotsen verafschuwen overleg of discussie. Die willen keiharde beslissingen.

Sinds Stam het roer overnam zit PEC Zwolle in de lift. Dat was hard nodig, want PEC beleefde een dramatische eerste seizoenhelft. Dus kreeg Van ’t Schip rond Kerst zijn congé. Zo gaat dat in het voetballand. Stam weet dat als geen ander. Toen zijn team, Reading, naar de onderste regionen van de Engelse eerste divisie afgleed, werd ook hij ontslagen.

Toen Stam in Zwolle aantrad, waren de verwachtingen hooggespannen. Zou de robuuste verdediger van weleer het zinkende schip vlot trekken?

Vaak zien we dat het beoogde schokeffect onder een nieuwe coach uitblijft, maar Stam lijkt de beoogde aardbeving teweeg te brengen.

Sinds zijn aantreden won PEC van Feyenoord, Heracles en FC Utrecht. Tegen Utrecht was de VAR trouwens PEC-minded. De Zwollenaren staan intussen op een keurige tiende plaats, met twee punten meer dan SC Heerenveen dat slechts één punt (!) boven de degradatiezone staat.

Transfers

Tijdens de winterstop versterkte PEC zich met spits Thy, middenvelder Clement (die kwam van Reading) en de Japanse verdediger Nakayama.

Bij SC Heerenveen vertrokken er meer dan erbij kwamen. Naess, Bulthuis, Bruijn, Rojas en Zeneli gingen. De verdedigers Skovgaard en Dresevic kwamen om de defensie te versterken. Oud-Heerenveenjeugdspeler Dennis Johnsen werd gehuurd van Ajax. Hij moet de vacature-Zeneli invullen.

We moeten afwachten welke van de twee clubs het sterkst uit de transferperiode is gekomen, feit is dat Heerenveen in de onderlinge confrontaties in het Abe Lenstra Stadion meestal de bovenliggende partij was.

Onderling

Gedurende de laatste tien jaar speelden SC Heerenveen en PEC zes keer tegen elkaar in het Abe Lenstra Stadion. Voor 2012 bivakkeerde PEC langdurig in de eerste divisie.

Van die zes wedstrijden won SC Heerenveen er vier, eenmaal werd het gelijk. Vorig seizoen won PEC Zwolle.

De doelcijfers zijn ruim in het voordeel van SC Heerenveen: 12-4.

(Tekst Rob Kerkhoven)