FOTO’S | Jeugd Heerenveen Flyers terug in Thialf

HEERENVEEN - Geert van der Meulen schreef namens de UNIS Flyers een verslag over de terugkeer van de jeugd in de ijshockeyhal in Heerenveen en stuurde ook door hem gemaakte foto’s toe.

Hieronder zijn tekst.

De afzettingen rond het ijshockeystadion van Thialf zijn weer verwijderd en ook de rood-witte linten die in de centrale hal de toegang tot de ijshockeyhal versperden zijn opgeruimd. Vrijdagavond nam de Heerenveense jeugd alweer bezit van de hal waarna later op de avond ook de recreanten sinds lange tijd weer konden trainen.

Een belangrijk element van de Heerenveense jeugdijshockeyclub is de IJshockeysCool (nee, geen spelfout, het staat voor ‘IJshockey is Cool’, maar natuurlijk is het ook een ijshockeyschool) waarmee de club jonge kinderen probeert te interesseren voor de ijshockeysport.

De opleiding waar kinderen vanaf 4 jaar aan kunnen meedoen is de laatste seizoenen een groot succes gebleken. De kinderen kunnen gratis meedoen aan de eerste drie lessen zodat ze eerst kunnen ‘proeven’ of ze de sport echt leuk vinden.

Contributie

Daarna kunnen ze voor 75 euro lid blijven voor een seizoen. Kinderen die pas na 1 januari lid worden betalen de helft van dat bedrag voor de rest van het seizoen. Elke zondagochtend vanaf 10.15 uur staat een aantal ervaren ijshockeyers klaar om hun de fijne kneepjes van schaatsen en ijshockey bij te brengen. Mandy Gooijer is als coördinator de drijvende kracht achter de Heerenveense IJshockeysCool.

Afgelopen zondag kon ook de IJshockeysCool weer gebruik maken van de ijshockeyhal. Ook hier blijkt dat de gedwongen sluiting van de afgelopen twee maanden niet gunstig is geweest voor de Heerenveense ijshockeyjeugd.

Bestuurslid Chéval van den Bos: „Voor de gedwongen sluiting van de hal hadden we zeker het dubbele van nu, minimaal 50 kinderen die elke week kwamen. Nu staan er maar een 20 tot 25 kinderen op het ijs. De gedwongen verhuizing naar de krabbelbaan in de grote hal is niet gunstig geweest”.

Dat vindt ook oud-ijshockeyspeler Gerard Boltjes die al sinds het begin in 1968 deel uitmaakt van de Heerenveense ijshockeyclub en in die 51 jaar altijd bij de club betrokken is gebleven: “Op die kleine oppervlakte kun je met zoveel kinderen niet zoveel doen. Ik ben blij dat we hier weer terug zijn”.

Gerard Boltjes zorgt samen met Raymond Krikke, Marcel Gooijer, Erik Schra, Ronald de Jong, Johannes van der Schaar, Marga Scheening, Wolter Smit en de ijshockeytweeling Luna en Carmen Jongsma, speelsters van Flyers U14, dat de deelnemers aan de IJshockeysCool zo goed mogelijk worden begeleid. Boltjes: “Het doel is natuurlijk dat zoveel mogelijk kinderen door gaan naar de jeugdteams, vorig seizoen hebben we in totaal zo’n 16 kinderen door kunnen schuiven.”

‘Te weinig spelers’

Chéval van den Bos is bang om dat aantal dit jaar niet te halen: „Dat betekent dat we zeker bij de jongste teams (U8 en U10) volgend seizoen te weinig spelers zullen hebben in tegenstelling tot het begin van dit seizoen. De spelers schuiven ook elk jaar weer door naar oudere teams en dus zul je dat de komende jaren nog wel in de hele jeugd blijven merken.”

De nasleep van de gedwongen sluiting zal dus sportief worden gemerkt, maar ook financieel drukt de kwestie nog zwaar op de club. Voorzitter Lenneart Scheenstra vertelde bijvoorbeeld afgelopen vrijdagavond bij een klein feestje dat in Thialf werd georganiseerd om de ‘heropening’ van de hal te vieren, dat in de afgelopen twee maanden maar liefst 98000 extra kilometers waren gemaakt door leden, ouders, scheidsrechters etc. om de ‘thuiswedstrijden’ en trainingen in andere stadions zoals Leeuwarden, Alkmaar, Hoorn en Groningen mogelijk te maken.

Bijkomende kosten

„En dan komen daar nog kosten bij voor het huren van ijs in die andere stadions en natuurlijk het verlies in inkomsten zoals contributie over de afgelopen twee maanden omdat leden geen gebruik konden maken van Thialf” vertelt Scheenstra “Gelukkig stellen Thialf en de gemeente Heerenveen zich constructief op en zijn we nog steeds in goed overleg over de financiële compensatie waarbij het duidelijk is dat we met een gedegen specificatie van de extra kosten willen komen. Hoofdzaak is natuurlijk dat onze teams weer kunnen trainen en spelen in Thialf en dat we het seizoen zo succesvol mogelijk willen afmaken, zowel sportief als financieel”.

Voor de kinderen die deze ochtend kwamen trainen maakt het allemaal niet uit. De 10-jarige Mats Koopmans die sinds het begin van het ijshockeyseizoen lid is vindt het nog steeds leuk en verheugt zich alweer op de volgende training. Ook de andere kinderen komen dolenthousiast van het ijs nadat Raymond Krikke de training heeft beëindigd. Activiteiten coördinator Jaques Karst heeft nog een verrassing, om de heropening te vieren heeft hij voor alle spelers en ouders cake en chocolademelk (met slagroom) klaargezet. Er wordt gretig gebruik van gemaakt.

Informatie IJshockeysCool

Kinderen die ook ijshockey willen proberen kunnen worden aangemeld via de website van Stichting Jeugd IJshockey Heerenveen: www.heerenveenflyers.frl. Hierop is onder het kopje ‘IJshockeysCool’ alle informatie te lezen over deelname etc. Ouders die meer informatie willen kunnen contact opnemen met de club. Aanmeldingen kunnen ook via deze website worden gedaan.