Twee maanden cel en vier maanden voorwaardelijk voor Heerenvener na seks met minderjarige

HEERENVEEN - Een 33-jarige man uit Heerenveen heeft een celstraf van twee maanden gekregen, plus vier maanden voorwaardelijk voor seks met een minderjarig meisje uit Joure in 2012.

Hij woonde destijds in Emmeloord en was via de moeder in contact gekomen met het meisje.

De nu 51-jarige moeder bood haar destijds 14-jarige dochter aan voor seks en bracht het meisje zelf naar de Heerenvener. De man zei dat hij op zoek was naar een liefdevolle relatie.

De moeder is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en moet daarnaast een dag de cel in. Dat laatste heeft te maken met het zogeheten taakstrafverbod: in zedenzaken mag volgens de wet niet worden volstaan met alleen maar een werkstraf.

De moeder had volgens de rechtbank haar dochter moeten beschermen. De rechtbank hield er rekening mee dat de vrouw een kwetsbaar persoon is. Bovendien zag zij het slachtoffer meer als vriendin dan als dochter.

Massage

De moeder van het meisje had via internet een toen 36-jarige man uit Schagen uitgenodigd om haar dochter bij haar thuis te komen masseren.

Op de dag van de afspraak zei de vrouw tegen haar dochter dat ze naakt op bed moest gaan liggen, anders mocht zij in het weekend niet uitgaan.

De Schagenaar is veroordeeld tot een taakstraf van tweehonderd uur.

Hogere straffen geëist

Het OM had veel hogere straffen geëist: drie maanden voor de Schagenaar en vijftien maanden voor de Heerenvener. De moeder hoorde tien maanden cel tegen zich eisen.

De rechtbank zag geen toegevoegde waarde in hogere straffen. Het meisje heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Ze is onder behandeling van een psycholoog.

De veroordeelden moeten in totaal 5000 euro aan schadevergoedingen aan haar betalen.