FOTO'S | Overzicht wedstrijden UNIS Flyers

HEERENVEEN - Geert van der Meulen stuurde weer een aantal verslagen toe van de diverse wedstrijden van de UNIS Flyers.

Hieronder de tekst.

Daags na de uitstekende overwinning in en tegen Dordrecht stond alweer een topper op het programma, nu in Tilburg tegen Trappers 3. Winst in deze wedstrijd zou betekenen dat Flyers de vierde plaats in zou nemen, met het oog op de naderende play-offs belangrijk voor het thuisvoordeel in de kwartfinales.

Flyers dat de nacht in Dordrecht had doorgebracht om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de wedstrijd, begon sterk aan de wedstrijd. Tilburg werd onder druk gezet en toen Thijs Voorn voor een holding overtreding een minor penalty kreeg, profiteerde Flyers meteen. Bjorn de Haan bracht met assistentie van Zahir Hup Flyers in de zesde minuut op een 0-1 voorsprong.

Een volgende straf voor Trappers, voor Dennis Donders wegens interference, leverde nauwelijks twee minuten later alweer de tweede powerplaytreffer op voor Flyers. Ditmaal was het U20 international Ernesto Klem die na een goede combinatie met Sietse van den Brink en Dennis Sikma de 0-2 binnenschoot. Klem speelde een grote rol in de eerste periode, want twee minuten voor het eind van het eerste speldeel bracht hij ook de derde Friese treffer op het bord, ditmaal leverden Joey de Jong en Zahir Hup de assists.

Goalie Rob den Edel moest 20 seconden voor tijd nog buigen voor een schot van Robbert Maas. Het eerste doelpunt van Trappers viel na een straf voor Jari Hiemstra.

Een combinatie tussen Joey de Jong en Zahir Hup leidde al in de eerste minuut van de tweede periode tot 1-4 waardoor Flyers weer een voorsprong van drie punten nam. Tilburg probeerde wel dichterbij te komen, maar doelman den Edel en zijn verdediging stonden geen tegentreffers toe. In de achtste minuut wist Mickey van Loon de tweede Tilburgse treffer te scoren, maar verder kwam Trappers niet.

Een straf voor Tobias Meijer in het begin van de derde periode betekende powerplay voor Trappers en Robbert Maas buitte dat prima uit door 3-4 te scoren waarmee de wedstrijd meteen weer helemaal open was. Flyers kreeg twee opeenvolgende straffen, maar het thuisteam wist daar geen raad mee. Een straf voor Tim Donders werd door Flyers echter wel benut. Met nog tien minuten te gaan bracht Joey de Jong de marge weer op twee punten. Tobias Meijer verzorgde de assist.

Vier minuten voor tijd besliste Jari Hiemstra de wedstrijd door een voorzet van Dennis Sikma prima binnen te schieten.

Door de twee overwinningen in het weekeinde neemt Flyers nu de vierde plaats op de ranglijst in met een achterstand van respectievelijk zes en zeven punten op Dordrecht en Eindhoven. Die teams hebben echter een wedstrijd meer gespeeld waardoor er voor Flyers zeker mogelijkheden liggen nog te stijgen op de ranglijst.

Komende zaterdag speelt Flyers voor het eerst sinds meer dan twee maanden weer thuis, om 16:30 uur ontvangen ze het team van Zoetermeer Panters.

GIJS Groningen U19 – Flyers/Capitals U19

Flyers/Capitals U19 reisde naar Groningen voor de wedstrijd tegen GIJS. Koploper Tilburg won een week eerder met slechts 3-5 van de Groningers en dus mocht een pittige wedstrijd worden verwacht.

Flyers/Capitals begon sterk aan de wedstrijd, maar de Groningse defensie hield lang stand. In de elfde minuut brak Flyers de wedstrijd open door een doelpunt van Justin Visser. In dezelfde minuut echter scoorde Groningen alweer de gelijkmaker en een minuut later kwamen ze zelfs op 2-1.

Voor Flyers het teken de zaak energieker aan te pakken en via Tim Schaasberg, Tom van Houten, Jelco Holtrop, Pim van der Meulen, Niek Strating en Jeroen Juckers stond na de eerste periode een 2 7 voorsprong op het scorebord.

In de tweede periode had Flyers/Capitals slechts drie minuten nodig om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Tim Schaasberg, Tim van Houten en Pim van der Meulen zorgden voor een 2-10 tussenstand.

Daarna was er voor de neutrale toeschouwers weinig te beleven. Bij beide teams namen de frustraties over en weer toe en als spelers ook vanaf de bank naar tegenstanders gaan schreeuwen is de discipline en daarmee de concentratie weg.

In de laatste minuten van de tweede periode zorgden Rinke Menger en Pim van der Meulen voor een 2-12 tussenstand.

In de laatste periode scoorde Groningen nog tweemaal. Flyers/Capitals stelde daar door Tom van Houten, Matthyn Oost, Niek Strating en Pim van der Meulen nog vier treffers tegenover waardoor een ruime 4-16 overwinning werd geboekt.

Flyers/Capitals U16 – Dordrecht Lions

Flyers/Capitals mocht zaterdag als eerste weer gebruik maken van de heropende ijshockeyhal. De bekerkampioen van dit seizoen won vorige week nog in Leeuwarden van de nummer twee op de ranglijst, Den Haag en moest deze keer winnen van Dordrecht om nog in de running te blijven voor de strijd om het landskampioenschap.

Dordrecht nam in de vierde minuut al een voorsprong en zou die in de eerste periode niet meer afstaan. Flyers/Capitals slaagde er niet in de Dordtse defensie te passeren.

Ook in de tweede periode slaagde de thuisploeg er niet in om de Dordtse goalie te passeren. Lions nam in het tweede speldeel een 0-3 voorsprong en zou ook in de derde periode niet meer in gevaar komen. Met nog twee treffers in de laatste vijf minuten van de wedstrijd reisden ze met een 0-5 overwinning terug naar Dordrecht waardoor Flyers nu een achterstand heeft van zes punten op het team van Den Haag dat op de tweede plaats staat. De Hagenaars hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

De eerste twee geplaatste teams spelen in de finale om het landskampioenschap van Nederland.

Flyers U12 – Leiden Lions

Flyers U12 kreeg zondag bezoek van Leiden Lions dat samen met Alkmaar onderaan de ranglijst staat. Flyers opende al in de vijfde minuut de score door Moby Kruizenga (Mats Westra), maar nog in dezelfde minuut kwam Leiden alweer langszij. Drie minuten later scoorde Lions opnieuw en nam daarmee een 1-2 voorsprong.

Dat liet Flyers niet op zich zitten. Al na een minuut kwam Flyers gelijk door een doelpunt van Niek Strijkers (Moby Kruizenga, Mats Westra). Met nog precies 10 minuten te gaan was het Silvar Wierdsma die met assistentie van Jesper Geertsma Flyers opnieuw aan de leiding bracht. Vlak daarna kreeg Flyers een straf voor too many players, maar daar wist Leiden niet van te profiteren. Integendeel, Senne van der Vlugt bracht met hulp van Silvar Wierdsma met een short-handed doelpunt Flyers met 4-2 aan de leiding.

De tweede periode was nog geen drie minuten oud toen Leiden dichterbij kwam, maar het was Mats Westra die een halve minuut later de marge alweer naar twee punten vergrootte. Opnieuw kwam Leiden dichterbij, maar nu was het in dezelfde minuut Lasse Reinders die met een assist van Mats Westra de zesde Friese treffer scoorde. Elf seconden later viel de zevende Friese treffer al, nu gescoord door Jesper Geertsma. Drie minuten later had Geertsma net als Niek Strijkers een assist bij het achtste doelpunt dat werd gescoord door Lasse Reinders.

Leiden scoorde voor het einde van de tweede periode nog een vijfde doelpunt zodat beide teams gingen rusten met een 8-5 tussenstand.

Niek Strijkers (Jesper Geertsma) en Lasse Reinders (Tim de Jong) zorgden in de derde periode voor een 10-5 stand voordat Leiden iets terug kon doen. Acht minuten voor tijd zorgde Mats Westra met hulp van Niek Strijkers voor de elfde Friese treffer. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd scoorde Lions nog tweemaal zodat de eindscore 11-8 in het voordeel van Flyers werd.

Frisian Bombers – Zoetermeer Panters Storks

Frisian Bombers ontving zaterdag het team van Zoetermeer Panters Storks. En of het panters zijn of ooievaars, ze waren niet opgewassen tegen het thuisteam dat al na de eerste periode een 3-0 voorsprong had genomen door doelpunten van René Drost, Pierre de Lange en Bas Beeksma.

In de eerste vier minuten van de tweede periode liep Bombers door Michel Menninga en Randy van den Heuvel uit naar 5-0. Daarna was het de beurt aan Zoetermeer, binnen een minuut kwamen ze terug tot 5-2 en een straf voor Siedo Bos wegens tripping beloofde nog meer kansen voor Zoetermeer. De spelers van Bombers dachten daar echter anders over: Randy van den Heuvel en Michel Menninga zorgden met twee short-handed goals voor een 7-2 voorsprong.

Bas Beeksma en René Drost voegden daar nog twee treffers aan toe, waarna Zoetermeer met nog één treffer zorgde voor een 9-3 tussenstand na de tweede periode.

In de eerste vijf minuten van de derde periode waren de gasten nog tweemaal succesvol, maar het slotakkoord was toch weer voor Bombers. Bas Beeksma, Erik Landman en Pieter Hiemstra zorgden voor een 12-5 eindstand.

Leiden Lions – Frisian Bombers

Na de eclatante overwinning tegen Zoetermeer reisde Bombers een dag later naar Leiden om het daar ’s-Avonds om negen uur op te nemen tegen Lions. Het werd dus nachtwerk en dat was ook te merken aan het aantal toeschouwers, er waren slechts twee aanwezig.

Het duurde vrij lang tot het eerste doelpunt werd gescoord, maar in de veertiende minuut bracht René Drost de Friezen aan de leiding. Even later kwam Leiden weer langszij, maar in dezelfde minuut tilden Juriaan Vlieger en Michel Menninga de score alweer naar 1-3. Vlak voor tijd voegde Frederik Goethals daar nog een aan toe zodat de tussenstand 1-4 was in het voordeel van Bombers.

Een speler met de naam Hoos bracht Leiden weer helemaal terug in de wedstrijd door in de eerste vier minuten tweemaal te scoren. Het bracht de Bombers vast op het idee dat er gehoosd moest worden wilden ze niet met man en muis te vergaan en dus zorgden Randy van den Heuvel, Siedo Bos en Pieter Hiemstra voor een opnieuw comfortabele tussenstand van 3-7.

Leiden wist nog eenmaal het doel te treffen waardoor beide teams gingen rusten met een 4-7 stand.

Arjan van der Wal en Juriaan Vlieger zorgden binnen vijf minuten tijd in de derde periode voor 4-9 zodat de wedstrijd definitief was beslist. Leiden scoorde nog tweemaal zodat de eindstand 6-9 werd.

Door de overwinningen staat Bombers op de eerste plaats van de ranglijst. Plaatsgenoot UNIS Flyers 4 staat met een gelijk aantal punten op de tweede plaats. Zaterdag treffen beide teams elkaar om 19:00 uur in Thialf.

Slapsticks Flyers

Het team van Slapsticks ontmoette zondagavond het team van Enschede Lions. De Friezen moesten in die wedstrijd ervaren dat de jaren beginnen te tellen. Tegen de Lions die gemiddeld 20 jaar jonger zijn konden ze in de eerste periode nog goed meekomen. Lions kwam wel op een 0-1 voorsprong, maar Erwin Idzenga scoorde enige minuten later de gelijkmaker zodat de eerste periode met een gelijkspel werd afgesloten.

In de tweede periode nam Enschede meer en meer het initiatief. Ze scoorden al in de derde minuut de tweede treffer. Na dat doelpunt werd de wedstrijd onvriendelijker en een speler van Enschede werd zelfs door de arbitrage naar de kleedkamer gestuurd. Dat leverde powerplay op voor de Friezen, maar ze waren niet in staat dat in doelpunten om te zetten. Enschede scoorde zelfs tweemaal short-handed. Daarna werd de sfeer opnieuw onvriendelijk wat tot een game penalty voor Nick Meijer van Slapsticks leidde zodat ook hij de kleedkamer mocht opzoeken. Lions maakte gebruik van de powerplay situatie door voor rust nog eenmaal te scoren.

In de derde periode was het Heerenveense verzet helemaal gebroken. Enschede scoorde nog driemaal zodat Lions de wedstrijd met 1-8 naar zich toe trok.

(Foto’s Sintineke Menger)

‘Derby van de Afsluitdijk’ voor UNIS Flyers 4

IJsbaan de Westfries in Hoorn was zaterdagmiddag het decor voor de ‘derby van de Afsluitdijk’, Blue Mountain Cougars Hoorn tegen de UNIS Flyers 4. Traditioneel een lastige uitwedstrijd voor de Friezen. Deze keer extra lastig: Jordi Kouwenhoven en Mark en Niek Klasema ontbraken op het wedstrijdformulier, waardoor UNIS Flyers 4 aantrad met twee lijnen. De ploeg - dit weekend weer gecoached door Sijtze de Haan - wist uiteindelijk een zakelijke overwinning uit het vuur te slepen met een soort catenaccio-ijshockey: 0-3 (0-1, 0-1, 0-1). De Haan: ‘Lelijke overwinning, maar lelijke overwinningen zijn altijd op karakter.’

Door de kleine line-up en een gebrek aan ijstijd vanwege de perikelen met Thialf besloten UNIS Flyers 4 compact te spelen, zo min mogelijk energie te verspillen aan de forecheck en te wachten op fouten van de tegenstander. De eerste fout van Hoorn, halverwege de eerste periode, werd direct afgestraft. Jaap Schreuder blokte tijdens de eerste penalty kill van de middag een schot van de blauwe lijn en had een vrije doortocht naar het doel. Even leek hij de puck te verliezen, maar vanuit een lastige hoek schoot hij shorthanded keurig raak: 0-1.

Het spelbeeld bleef hetzelfde: UNIS Flyers 4 leunde rustig achterover en wachtte op de countermogelijkheden. Hoorn domineerde de wedstrijd qua puckbezit, maar bleek niet bij machte om de solide defensieve Flyers-eenheid uitelkaar te spelen. De spaarzame keren dat de thuisploeg wel een grote kans wist te creëren, stond de wederom uitstekend keepende Marcel Dijkstra in de weg. Uiteindelijk hield ‘Chubby’ voor de eerste keer dit seizoen de nul en groeide hij uit tot man van de wedstrijd.

Ondanks het optische overwicht van de Cougars was het Rob Hoekstra die halverwege de wedstrijd de marge verdubbelde met een fraaie solo. Waar iedereen zich voorbereidde op een stormloop in de derde periode, gooiden de Flyers de wedstrijd verrassend snel in het slot. Na een halve minuut in het slotstuk ontstond er een 2-op-1 mogelijkheid voor Niels Visser en Sten Bouten, waarbij eerstgenoemde na een fraaie ‘give and go’ de puck alleen nog maar hoefde binnen te tikken: 0-3. Hierna trok Hoorn alle registers open om nog wat te forceren, maar de Flyers bleven bij de les, hielden het simpel, en trokken zo de zege over de streep.

Door deze zege keert UNIS Flyers 4 met een lekker gevoel terug naar Thialf, waar vanaf maandag weer getraind gaat worden. Ook geeft de overwinning een lekker gevoel voor de Heerenveense derby van aankomende zaterdag, om 19:00 tegen de Bombers. Een dag later komt hekkensluiter Zoetermeer Storks (17:30) op bezoek.

(Tekst en foto’s Dick Klasema)

UNIS Flyers U14

Voor UNIS Flyers U14 stonden er afgelopen weekend maar liefst twee wedstrijden op het programma. Zaterdag moest men het in Zoetermeer tegen de plaatselijke Panters opnemen en zondag kwam Capitals Leeuwarden op bezoek in Thialf.

Tegen Zoetermeer Panters boekten de Flyers een zakelijke 4-0 overwinning. De afgelopen weken lijken de Flyers patent te hebben op vroege openingsgoals. Zo ook nu weer. Al na 1:46 minuten schoot Roel Regts de puck, met assists van Sebas Bruin en Patrick Meijer, in het net achter de goalie van Zoetermeer. Hoewel de Panters best tot veel schietkansen kwamen, was het iedere keer goalie Arwen ten Cate die deze schoten onschadelijk maakte. In de 13e minuut was het opnieuw de lijn met Roel, Sebas en Patrick die doeltreffend was. Ditmaal was het Patrick die scoorde en de voorsprong uitbouwde. Met een voorsprong van 2-0 werd de kleedkamer opgezocht, in verband met een dweilpauze tussen de eerste en tweede periode. Ook in de 2e periode kwamen de Flyers prima uit de startblokken. Het was Nick van den Bos die een prachtige solo afronde en de 3-0 op het scorebord zette. Hoewel er in de 2e periode niet meer gescoord werd, waren de jeugdige Flyers met prima passing en positiespel duidelijk de bovenliggende partij ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Dit was ook het spelbeeld in de 3e periode. Als de Panters er eens gevaarlijk uitkwamen waren het de defensie en Arwen die prima hun mannetje stonden. In de 56e minuut maakte Carmen Jongsma op aangeven van Sienna Burgman een einde aan alle illusies van Zoetermeer. Door deze 4-0 overwinning nam Unis Flyers U14 de koppositie in de 1e divisie over van Tilburg Trappers.

Een dag later was om 17:30 uur de face-off tegen de Capitals. Een team wat we goed kennen, omdat we vanwege de sluiting van Thialf, de afgelopen 2 maanden 1x per week met hen mochten mee trainen. Beide teams begonnen fel aan de wedstrijd. Hoewel de Capitals de eerste minuten de bovenliggende partij waren wist Gijs Vollmann, na een mooie assist van Luna Jongsma, in de 6e minuut de score voor de Flyers te openen. 5 minuten later was het opnieuw Gijs die het net wist te vinden en zette de Flyers op een 2-0 voorsprong. Het leek vervolgens alsof de Flyers dachten dat het een gemakkelijke wedstrijd zou worden. De Flyers speelden niet het gedisciplineerde positiespel dat we de afgelopen weken van hun gewend waren. Het duurde dan ook niet lang tot Joël Muizer van de Capitals knap afronde en de prima keepende goalie Thijs Bijlsma verschalkte: 2-1! Deze goal gaf de Capitals nog meer vertrouwen en energie. In de 17e minuut was het Joppe Verboom die de puck het doel in wist te werken. Na de peptalk van de coaches tussen de eerste en tweede periode, kwamen de Flyers sterk uit de startblokken. Het was Luna die, met assists van Gijs en Liam Bos, al na 1,5 minuut de 3-2 liet aantekenen. Hoewel beide teams hard bleven werken, kwam er maar weinig lijn in het spel. In het vervolg van de 2e periode werd er niet meer gescoord. Beide teams waren blij dat men 20 minuten kon rusten, aangezien de strijd op het ijs veel van hun krachten had gevergd. Opdracht voor de jongens en meiden van de Flyers was om te focussen op basic positiespel en elkaar de puck te gunnen. Hier gaven de Flyers talenten goed gehoor aan. Hoewel het niet altijd even sprankelend was, werd er bij vlagen weer prima gecombineerd. In de 52e minuut gooide Roos Karst de wedstrijd in het slot, na een prachtige opbouw door Mirthe Huffels en Sebas Bruin. De 4-2 was tevens de eindstand in de derby waar beide teams maximaal, maar op sportieve wijze, tegen elkaar hebben gestreden.

Door de zege op Capitals Leeuwarden bouwen de Flyers hun leidende positie in de competitie verder uit en staan nu 3 punten voor op de nummer twee Tilburg Trappers. Volgende week wacht een zware uitwedstrijd tegen Eindhoven Kemphanen. Hoewel het dit seizoen de eerste ontmoeting tussen beide teams wordt, is de verwachting dat de teams zeer aan elkaar gewaagd zullen zijn. Gelukkig kunnen de Flyers, onder leiding van Trevor Hunt, met ingang van deze week weer trainen in het eigen vertrouwde Thialf. De spelers verdienen een grote pluim voor hoe men zich de afgelopen 2 maanden hebben opgesteld en gemanifesteerd.

(Foto’s Erika Bergsma-Kuipers en Fokke Bergsma)

Toekomst Team

Het verhaal is genoegzaam bekend: als gevolg van de sluiting van Thialf hebben de teams van de Flyers gedurende twee maanden niet of nauwelijks kunnen trainen. Zo ook het Toekomst Team. De afgelopen weken was dit helaas ook terug te zien in de sportieve prestaties. Daar waar het team begin december nog op een tweede plaats stond, is het team weggezakt naar de zesde plaats in de eerste divisie. Dit weekend stond er twee uitwedstrijden op het programma: op zaterdagavond tegen de nummer twee op de ranglijst Dordrecht Lions en op zondagavond Tilburg Trappers welke op de vijfde plaats is terug te vinden. Het zou dus een pittig weekend worden.

Net zoals voorgaande wedstrijden hadden de Flyers bij aanvang van de wedstrijd moeite om in het wedstrijdritme te komen. Het waren de Lions die via Jasper Busink de score al na 3 minuten wisten ten openen. Hoewel de Flyers vervolgens wat beter in de wedstrijd kwamen, was het Falco Veenhuizen die in de 17e minuut van dichtbij hard binnen schoot. Nog in dezelfde minuut liepen de Dordtenaren tegen twee straffen uit en kreeg Bram Mookhoek een 10-minuten penalty voor “checking from behind”. Het leverde een 5 op 3 powerplay op voor de Flyers, waarin Wesley Timmermans op aangeven van Sietse van den Brink en Jari Hiemstra op knappe wijze de Flyers weer terug in de wedstrijd bracht.

Bij aanvang van de 2e periode bleek dat Kian Dreessens in de kleedkamer was achtergebleven vanwege een schouderblessure die hij in de eerste periode had opgelopen. De Flyers kwamen sterk uit de startblokken en het was Zahir Hup die al na 48 seconden de gelijkmaker scoorde. Tijdens de eerstvolgende powerplay situatie voor de Lions, bracht Milan Boer de thuisploeg weer op voorsprong. Het waren echter de Flyers die steeds dominanter gingen spelen en het initiatief in de wedstrijd naar zich toe trokken. In de 29e minuut was het opnieuw Zahir Hup die het net wist te vinden en de stand weer gelijk trok. Om het initiatief terug te pakken begonnen de Lions fysieker spelen. Dit resulteerde in diverse straffen voor de Dordtenaren, maar helaas ook tot het uitvallen van de prima spelende Frits Doop.

De 3e periode begon voor de Flyers met een powerplay. Het was een powerplay uit het boekje, waarbij zorgvuldig naar de opening werd gezocht. Op aangeven van Zahir Hup en Ernesto Klem was het Toby Meijer die verwoestend uithaalde en de Flyers voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong zette. De Lions probeerden nog wel iets terug te doen, maar de Flyers wisten dit met goed spel en sterk optreden van goalie Fabienne Gooijer te pareren. In de 56e minuut was het Zahir Hup die met zijn derde goal van de avond het duel besliste.

Het was een wedstrijd waarin de Flyers talenten hebben laten zien over veel karakter en teamspirit te beschikken!

(Foto’s René Kamps)