Boek door en voor vrouwen met borstkanker

FRIESLAND -  ‘Toen ik te horen kreeg dat ik een levensgevaarlijke tumor in mijn lichaam had die direct behandeld moest worden, voelde ik de grond letterlijk onder mijn voeten wegzakken. Wonderwel duurde dat maar even. Ik herpakte me veel sneller dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ik stroopte de mouwen op en plantte beide benen stevig op de grond en hield mijn vizier scherp. Kom maar op, ik kan je hebben en lust je rauw!’

Twintig maanden later was het pittige voor mij acceptabele behandeltraject van een borstsparende operatie, 33 bestralingen, zes maanden chemokuren en een jaar herceptin achter de rug en was ik kankervrij. De genezing kan nu echt beginnen, zo dacht ik. Helaas bleek ik mezelf nog een keer te moeten herpakken. Dit keer om de draad van het normale leven op te pakken, geen patiënt meer te hoeven zijn, maar van nut voor mijn omgeving, zowel zakelijk als privé. Ik was immers een volwaardig lid van de samenleving en dat wilde ik terug.’ Dit vertelt de 48-jarige Marieke in het boek Borst Vooruit, een lijvig boek voor en door vrouwen met borstkanker.  

Informatie en persoonlijke verhalen

Mirjam Letsch maakte de foto's en deed de vormgeving van dit boek, Hans de Clercq was betrokken als redacteur. Beide wonen in de gemeente de Fryske Marren. Ook de gezinnen van de vrouwen kwamen aan het woord en werden gefotografeerd. In het boek doen zij uit de doeken wat de ziekte met hen heeft gedaan, hoe zij verder leven en komt hun omgeving aan het woord. Bovendien vertellen medici wat de ziekte inhoudt, welke soorten borstkanker er allemaal zijn, waarom bepaalde behandelingen worden gegeven en staan er allerlei tips in het boek.

‘Vreselijk om te horen dat mijn moeder kanker had’

Uit een ander fragment in het boek:’ Ik vond het vreselijk om te horen dat mijn moeder kanker had. Mijn moeder, die nooit wat mankeert en nog zo jong is en dan ineens is ze heel ziek. Onbegrijpelijk dat zoiets kan. In het begin waren er natuurlijk gelijk een hoop vragen: wat is de overlevingskans? Wanneer gaan ze opereren? Wordt mijn moeder kaal of niet? Ik heb mezelf moeten bedwingen om niet te gaan googlen. Als je dat doet word je gek van alle (mis)informatie die op je afkomt,’zegt dochter Jolanda over de ziekte van haar moeder Anke.  

Medicijnen, tumormarkers en voedsel

Internist-oncoloog Prof. De. Ron Mathijssen schrijft in het boek iets over de wisselwerking tussen antikankergeneesmiddelen en andere middelen. ‘Het motto ’baat het niet, dan schaadt het niet, gaat niet op!’legt hij uit. Zo noemt hij maagzuurremmers die ervoor zorgen dat bepaalde geneesmiddelen minder goed worden opgenomen omdat de maag minder zuur wordt. En dat bijvoorbeeld Sint Janskruid de werking van antikankermiddelen vermindert. Verder schrijven internist-oncologen over hun werk, maar ook over jonge vrouwen die zwanger zijn en borstkanker krijgen, over tumormarkers, komt voeding aan de orde en de invloed van hormonen op borstkanker. De opbrengst van het boek dat slechts 14,95 euro kost gaat naar onderzoek naar borstkanker. Het boek is te vinden en te bestellen op www.borstvooruit.nl. Foto: © Mirjam Letsch | www.borstvooruit.nl