Politie stelt regels aan twitteraccounts

Groningen - De politie wil af van zogenaamde thematische accounts. Daarvoor in de plaats moeten agenten onder hun eigen naam twitteren.

Dit melden Volkskrantjournalisten Ana van Es en Wil Thijssen op Twitter. Het gaat volgens hen om accounts van individuele agenten met thematische namen zoals @cellencomplex, een account van de Coördinator Arrestantenzorg in Groningen. De agenten mogen wel blijven twitteren maar moeten dat in het vervolg onder hun eigen naam doen. De nieuwe regels gaan vanaf 15 april in.

Authenticiteit

De nieuwe regels zijn ingesteld om de authenticiteit van de accounts te waarborgen. Volgens de politie zijn er veel nep-accounts die wel het woord politie in de naam voeren maar verder niets met de organisatie te maken hebben. Bovendien moeten de accounts persoonlijker. Melden aan 'een gezicht' is volgens de politie makkelijker dan melden aan een algemeen account. De regels zijn niet erg duidelijk. Een groepsaccount zoals @ZedenNoordNL staat mogelijk onder druk en ook de positie van individuele wijkagenten zoals bijvoorbeeld de wijkagent in Wildervank die twittert als @Politie_Wilderv is onduidelijk. Hele specifieke accounts zoals @politieheli mogen wel.