De inhuldiging van prins Willem-Alexander op 30 april: het programma

Lemmer - Op 30 april zal Koningin Beatrix, na een ambtstermijn van 33 jaar, de macht overdragen aan haar zoon Willem-Alexander. Na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, zullen er, overal in het land, tal van feestelijkheden plaatsvinden.

Voor wie de inhuldiging op de voet wil volgen, heeft de redactie het programma van de inhuldiging van prins Willem-Alexander op een rijtje gezet. De NOS zendt veertien uur lang, vanaf 09.00 uur, live de inhuldiging uit.

10.00 – 10.30 uur

Koningin Beatrix ondertekent de Akte van Abdicatie in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Deze wordt voorgedragen door de directeur van het Kabinet der Koningin.

10.30 – 10.50 uur

Prinses Beatrix en Koning Willem Alexander houden een korte toespraak op het balkon van Het Paleis.

13.55 uur

De Koning en het gevolg vertrekken naar De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

14.00 – 15.30 uur

Beëdiging en inhuldiging van Koning Willem Alexander tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in De Nieuwe Kerk. Na een toespraak van de voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, mr. G.J. de Graaf vindt de eedaflegging plaats. 16.30 – 17.30 uur Een receptie voor genodigden. Waaronder de leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam. 18.30 uur Het koningspaar maakt een rondvaart over het IJ. De vaart start bij het filminstituut Eye aan de noordoever en eindigt bij het Muziekgebouw aan het IJ. Onderweg kan het publiek het paar toezwaaien en zijn er optredens van artiesten. 20.30 uur Einde boottocht met saluutschoten van vaartuigen op het IJ.