Marga van der Wier: ‘Ik hoop te bereiken dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij’

HEERENVEEN - Een aantal maanden nu bestaat Mei-inoar van Marga van der Wier uit Heerenveen. Zij zet zich vanuit haar bedrijf in voor jongeren en ouderen, zodat zij weer kunnen deelnemen aan de maatschappij.

,,Ik ben met Mei-inoar begonnen omdat ik veel eenzaamheid zie. Met mijn jarenlange ervaring in de zorg hoop ik daar iets tegen te kunnen doen”, zegt de 49-jarige Van der Wier, die jarenlang als vrijwilliger bij Anna Schotanus werkte. ,,Daar zag ik dat alleen al een liedje met iemand zingen voor heel veel blijdschap kan zorgen. Vervolgens duurt het wel weer een week voordat er iemand langskomt.”

Eenzaamheid komt volgens Van der Wier veel voor. Niet alleen bij ouderen, maar volgens haar ook schrikbarend veel bij jongeren.

,,Jongeren zijn veel bezig met social media en komen soms niet tot nauwelijks meer buiten. De stap om dan iets te gaan ondernemen wordt dan steeds moeilijker. En omdat ze nauwelijks contact hebben met anderen weten ze ook niet hoe te communiceren. Dat geldt ook voor ouderen. Daarnaast durven jongeren en ouderen omdat ze eenzaam niets meer alleen te ondernemen.”

Helpen

Om de jongeren en ouderen te helpen, onderneemt Van der Wier niet alleen activiteiten met hen. Ook biedt zij een luisterend oor. Voordat iemand door haar geholpen wordt, zal de omgeving, vaak familie, moeten signaleren dat een persoon eenzaam is.

,,Bij het bieden van hulp gaat het erom dat mensen dingen doen die ze graag willen doen. Belangrijk is dus vooral te luisteren naar de wensen van een persoon. Maar ook een luisterend oor bieden of alleen koffiedrinken kan al heel belangrijk zijn. Het kan ook gaan om hele praktische zaken zoals meegaan naar het bezoeken van het graf van een geliefde, als iemand bijvoorbeeld zelf niet mobiel is.”

Sportschool

Voor jongeren kan het volgens Van der Wier belangrijk zijn om bijvoorbeeld naar een sportschool te gaan, zodat zij weer actief worden. ,,Ik probeer ze dan dat zetje te geven, zodat ze ook daadwerkelijk gaan.”

Van der Wier: ,,Ik heb geen cijfers voorhanden over hoeveel mensen eenzaam zijn. Maar ik denk dat het meer voorkomt dan wij denken. Ik hoop te bereiken dat mensen weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Vaak is daarbij een hand geven al voldoende.”

Meer informatie via 06-40882342 en www.meiinoarheerenveen.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)