Gemeente Heerenveen: ‘Onderzoek fijnstofuitstoot aan K.R. Poststraat afgerond in april’

HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen presenteert in april de uitkomsten van het onderzoek naar de uitstoot van fijnstof langs de K.R. Poststraat in Heerenveen.

Het onderzoek is gedaan nadat bewoners vorig jaar klaagden over zwarte ramen en zwart tuinmeubilair. Om een goed beeld te krijgen van de fijnstofuitstoot de K.R. Poststraat die tijdens de spits vol auto’s staat, zijn er in een periode van een half jaar diverse metingen verricht.

De filevorming aan de K.R. Poststraat moet straks tot het verleden behoren, als de ingreep Heerenveen Beter Bereikbaar is afgerond.

De SP wilde eerst de resultaten van het onderzoek afwachten voordat de aannemer aan de slag gaat.

Een motie hierover, gesteund door ChristenUnie en GroenLinks, kreeg maandagavond in de commissie ROM geen meerderheid.

'Gezondheid en veiligheid belangrijkste'

De buurtbewoners zelf noemen de ‘zwarte neerslag’ niet het belangrijkste waar iets aan moet gebeuren. Zij wijzen op het belang van hun gezondheid en veiligheid.

,,Het is niet alleen de spits waar het omgaat, het gaat de hele dag door. Gemiddeld zijn er 13.000 verkeersbewegingen per dag. Dan hebben het alleen nog maar over de fijnstofuitstoot. Daar komt nog de veiligheid bij, zoals de snelheden die worden gereden en het lawaai wat dat teweeg brengt”, aldus omwonenden in een reactie aan de Heerenveense Courant.

,,Dit zijn de klachten die de bewoners hebben. Daarnaast gaat het om zwarte ramen en zwart tuinmeubilair.”