Openbaar Ministerie legt beslag op bankrekening kippenbedrijf Ooststellingwerf

Ooststellingwerf - Op de bankrekeningen van vier bedrijven, waaronder één uit Ooststellingwerf, is voor ongeveer 800.000 euro beslag gelegd. De bedrijven worden ervan verdacht met eieren te hebben gefraudeerd.

Het Openbaar Ministerie verwijt drie leghenbedrijven en de directeuren dat zij in 2009, 2010 en 2011 gewone eieren als scharrelei of vrije uitloopeieren hebben verkocht. De eierbroederij die de kippen aan de leghenbedrijven leverde, zou op papier minder kippen hebben geleverd dan zij in werkelijkheid deed. Dit maakte de eierfraude mogelijk.

Geen scharrelei

De kippen hadden minder ruimte, waardoor de eieren niet als scharrel- of vrije uitloopeieren hadden mogen worden verkocht. Het OM vermoedt dat de bedrijven samenspanden om er financieel beter van te worden. Daarmee beconcurreerden ze hun collega's, die zich wel aan de regels hielden, oneerlijk. De bedrijven zouden door de fraude ruim 1 miljoen euro hebben verdiend. Momenteel worden diverse getuigen verhoord. Zodra de verhoren zijn afgerond, volgt er een zitting.