Heerenveen plaatst zich ondanks verlies voor play offs

Kerkrade - Sc Heerenveen moest zondagmiddag in Kerkrade proberen om plaatsing voor de play offs voor Europees voetbal veilig te stellen. Ondanks een 1-0 verlies, lukte dat toch nog.

Roda JC was al zeker van play offs, maar dat gaat om een toetje dat eigenlijk niet smaakt. Roda moet namelijk gaan proberen om degradatie af te wenden. Dat was dan ook de reden dat trainer Ruud Brood een aantal van zijn beste spelers vrijaf had gegeven. Heerenveen begon zonder de geblesseerde Djuricic en Van La Parra, maar met Marco Pappa. De man uit Guatemala had, zo zei Van Basten, de afgelopen weken laten zien behoorlijk in vorm te zijn. Hij verdiende derhalve een basisplaats.

El Ghanassy

Het was El Ghanassy die, na een fraaie solo, al in de vijfde minuut, een hard schot losliet, waar keeper Kurto de nodige moeite mee had. Ook Roda kreeg in die beginfase kansjes. Maar Nordfeldt wist vooralsnog het doel schoon te houden. In de 27-ste minuut zwijnde Heerenveen, toen Nemeth hard op de lat kopte. In die fase van de wedstrijd hadden de Limburgers ook gewoon het betere van het spel. Het leek wel dat niet Heerenveen, maar Roda nog iets te winnen had.

Finnbogason

Twee minuten later was het dan ook raak. Pappa verspeelde de bal, waarna Nemeth de bal in het strafschopgebied simpel maag aannemen en inschieten. Nordfeldt had geen antwoord, 1-0. Drie minuten later had Finnbogason gelijk moeten maken, maar de topscorer faalde, vrij voor Kurto, opzichtig. Ook een goed genomen vrijetrap van Kums ging er niet in, terwijl Marten de Roon, ook alweer vrij voor Kurto, net voorlangs schoof. En omdat Lebedinsky ook al niet succesvol was, kwam er voor de rust geen verandering meer in de stand.

FC Utrecht

Beide ploegen kwamen na de pauze onveranderd het veld in. En ook aan het spelbeeld veranderde niet veel. Van Basten bracht nog wel Van La Parra, maar ook die kon niet zijn stempel op de wedstrijd drukken. Eigenlijk had de tweede helft ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Omdat ADO den Haag verloor bij PEC Zwolle, wist Heerenveen zich, met een achtste plek in de eindstand, toch te plaatsen voor de play offs. De vraag is of de ploeg daar, in de huidige vorm, ook maar iets te zoeken heeft. Maar dat zal blijken. Te beginnen komende donderdag, wanneer om 18.00 uur men thuis speelt tegen FC Utrecht.