Douwe de Vries gekozen in Atletencommissie van de ISU

Douwe de Vries uit Heerenveen is vrijdag gekozen als lid van de Atletencommissie van de Internationale Schaatsunie (ISU). De Vries, rijder van de team Jumbo-Visma, kreeg 40 van de 51 uitgebrachte stemmen. Dat was ruim voldoende om zijn enige tegenkandidaat, de Wit-Rus Vitaly Mikhailov, te verslaan.

De langebaanschaatsers brachten de afgelopen dagen hun stem uit tijdens de WK Afstanden in Inzell. Op dezelfde middag dat hij de verkiezing won, werd Douwe de Vries ook wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Op dit onderdeel vormde hij TeamNL samen met Sven Kramer en Marcel Bosker.

De Vries was ‘blij’ met zowel het WK-goud als zijn verkiezing. “ik voel me vereerd dat ik de schaatsers de komende vier jaar binnen de ISU mag vertegenwoordigen”, aldus de 36-jarige Fries. “Ik ga mijn uiterste best doen om schaatsers te verenigen, zodat we samen meer invloed kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld om regels te veranderen of bij de invoering van nieuwe onderdelen.”
 
In het verleden heeft De Vries zich binnen het marathonschaatsen ingezet om, via de rijdersraad, de belangen van het peloton te verdedigen. Sinds vorig jaar is hij ook actief binnen het bestuur van de Atletenvereniging van de KNSB. Met die achtergrond stelde hij zich recent kandidaat voor deze positie binnen de ISU. Met succes.
 
De Vries heeft nog geen vastomlijnde doelen die hij binnen de ISU wil bereiken. Hij wil het eerste jaar vooral benutten om in kaart te brengen wat onder de schaatsers leeft. “Ik wil ze de mogelijkheid bieden om dingen aan te kaarten. Als ik weet welke dingen ze graag veranderd willen zien, is het aan mij om daar binnen de ISU voor te lobbyen.”
 
Hij hoopt vooral aansluiting te vinden bij de Technische Commissie van de ISU, waarin Nederland sinds vorig jaar ook weer een vertegenwoordiger heeft. Dat is oud-wereldkampioene Renate Groenewold.