Foppe de Haan blijft hoofdtrainer sc Heerenveen

HEERENVEEN - Foppe de Haan blijft tot het einde van het seizoen hoofdtrainer van sc Heerenveen. Dat heeft hij vanavond tijdens de persconferentie na afloop van het thuisduel tegen Excelsior bekend gemaakt.

Foppe de Haan ging eind oktober, nadat Dwight Lodeweges ontslag had genomen, als interim-trainer aan de slag. De 72-jarige Fries zou aanvankelijk tot de winterstop blijven, maar heeft besloten het seizoen af te maken. Manager voetbalzaken Hans Vonk is blij met het besluit van Foppe de Haan. ,,Dit zorgt voor rust en continuïteit. Drie trainers voor de groep in één seizoen is geen goede zaak. Wij zijn zeer tevreden over zijn aanpak en niet onbelangrijk, de resultaten zijn ook verbeterd.’’ Onder de leiding van Foppe de Haan pakte sc Heerenveen 10 punten en nam de Friese club afstand van de degradatiezone. Daarnaast heeft sc Heerenveen nog uitzicht op het behalen van de kwartfinale van de bekerstrijd. Daarvoor moet komende dinsdag het uitduel tegen Roda JC gewonnen worden. SC Heerenveen heeft vrijdagavond overigens nipt van Excelsior gewonnen. De thuisploeg had de beste kansen in de wedstrijd, maar won uiteindelijk toch met maar één treffer verschil.
Heerenveen kwam goed voor de dag en kreeg in de tiende minuut via Thorsby de eerste serieuze mogelijkheid. Thorsby profiteerde bijna van een fout van linksback Bas Kuipers, maar de bal ging er net niet in. Enkele minuten later was Veerman dichtbij een treffer, maar Excelsior-doelman Muyters kon ternauwernood redding brengen. De gasten waren vervolgens gevaarlijk via een vrije trap, maar Cavlan bracht redding op een schot uit de rebound. In de 22e minuut was het raak voor de thuisploeg: na een vrije trap voor Heerenveen belandde de bal via Van Aken en Veerman voor de voeten van Otigba. Heerenveen verzuimde in het restant van de eerste helft, waarin het de bovenliggende ploeg was, de score te vergoten. Na tien minuten spelen in de tweede helft lukte het wel de 2-0 te maken. Larsson schoot van afstand binnen. Daarna waren er nog kansen voor onder meer Slagveer en invaller Van den Boomen, maar alleen Excelsior scoorde nog. Stans benutte in de blessuretijd een penalty na hands van Otigba.