Burgemeester luidt noodklok: COA heeft situatie niet onder controle

Heerenveen - HEERENVEEN - Er is veel mis met de noodopvang van asielzoekers in Heerenveen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan luidt dan ook de noodklok. Volgens hem lijkt het  alsof het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de situatie niet onder controle heeft.

In Heerenveen worden sinds donderdag zo'n 200 vluchtelingen opgevangen in de sporthal van Blauw Wit. Volgens Van der Zwan is de administratie van het COA niet op orde. Zo meldden zich in Heerenveen twintig migranten meer dan het opvangorgaan had doorgegeven aan de gemeente. Ook zat er niemand van het COA in de bussen met vluchtelingen die naar Heerenveen kwamen. "De chauffeur was als enige verantwoordelijk", zei Van der Zwan in het NOS Radio 1 Journaal. "We willen dat er in elk geval begeleiding in de bus komt."

Moeizaam

De burgemeester zocht contact met het COA, maar dat ging moeizaam. "Uiteindelijk kreeg ik van een medewerker van het COA te horen dat ik me er maar mee moest redden."
Alle vluchtelingen die gebruikmaken van noodopvangcentra, moeten geregistreerd zijn in Ter Apel. Volgens Van der Zwan is dat bij lang niet alle migranten in zijn gemeente het geval. Een woordvoerder van het COA zegt desgevraagd niet te weten waarom niet iedereen die in Heerenveen zit centraal is geregistreerd in Ter Apel. De opvangorganisatie ziet zelf geen problemen bij de verwerking van nieuwe vluchtelingen die naar Nederland komen.