Lezing over Herman Zanstra (astrofysicus 1894 -1972)

Heerenveen - Heerenveen - Astrofysicus Herman Zanstra werd in 1894 in Heerenveen geboren. Op dinsdag 29 september organiseert de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen een presentatie over de beroemde Heerenvener. De presentatie zal worden gegeven door de heer Wim Zanstra, voorzitter van de stichting Weer-en Sterrenkunde Eemsmond.

Herman Zanstra werd in 1894 geboren in Heerenveen. Na het behalen van de ingenieurstitel in Delft vertrok hij naar de Verenigde Staten van Amerika om te promoveren tot doctor in de natuurkunde. Een verblijf in Hamburg zette hem op het spoor van de planetaire nevels. In samenwerking met Edwin Hubble van de Mount Wilson Sterrenwacht ontwikkelde hij in 1926 de zogenaamde 'Zanstra-Methode', de
theoretische achtergrond voor de bepaling van de temperatuur van de centrale ster uit de helderheid van een dergelijke nevel. Dit baanbrekend onderzoek aan de universiteit van Washington bracht hem grote internationale bekendheid.
Aan diverse universiteiten vervulde Zanstra daarna een onderwijstaak en kreeg hij de mogelijkheid om verder onderzoek te verrichten. In 1946 werd hij benoemd tot hoogleraar in de sterrenkunde aan de universiteit van Amsterdam als opvolger van professor Anton Pannekoek. Tevens werd hij directeur van het sterrenkundig instituut aldaar, dat nu naar zijn voorganger is genoemd. Na zijn pensionering ontving Herman Zanstra de Gouden Medaille van de Engelse Royal Astronomical Society en een eredoctoraat van de universiteit van St. Andrews in Schotland. Bovendien werden er postuum een planetoïde en een krater op de maan naar hem genoemd.
Belangstellenden zijn welkom op dinsdag 29 september om half acht in het kunstcafé van Museum Heerenveen (voorheen Willem van Haren Museum). Verdere informatie over deze lezing kan worden gevonden op de website van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen, www.werkgroepoudheerenveen.nl.