Leeuwarders zoeken confrontatie met Heerenveenfans: cel- en werkstraffen

HEERENVEEN - Een 33-jarige Leeuwarder die hoorde bij een groepje Cambuurfans dat op 9 februari in Heerenveen naar Heerenveen was gekomen voor een confrontatie met sc Heerenveenfans is donderdag door politierechter Monique Haisma veroordeeld tot 5,5 maanden cel.

Een 36-jarige Leeuwarder kreeg 2,5 maanden cel, plus een maand voorwaardelijk. Twee verdachten kregen werkstraffen van 200 uur plus een maand cel voorwaardelijk. Twee Cambuursupporters zijn vrijgesproken. De verdachten hoorden bij een groep van 18 Leeuwarders die op 9 februari naar Heerenveen was afgereisd. De mannen beweerden dat ze geen enkele intentie hadden om herrie te trappen, ze waren naar Heerenveen gekomen om te bowlen. Toen dat niet doorging, hadden ze een biertje gedronken in café 't Houtsje.

Limburgs accent

Op weg naar de auto zouden ze toevallig langs 't Skoffeltsje zijn gelopen, waar een groep Heerenveensupporters zat. De politie was op de hoogte van de komst van de groep. Aanvankelijk kon de politie de Cambuurfans niet vinden. In 't Houtsje werden ze door twee agenten aangesproken. Compleet met Limburgs accent deden de Cambuurfans zich voor als supporters van VVV Venlo, de club waar Heerenveen die avond tegen speelde.

Acteertalent

Het acteertalent was kennelijk zo groot dat de Leeuwarders in eerste instantie daadwerkelijk werden aangezien voor VVV-supporters. Toen ze op weg gingen naar 't Skoffeltsje werden ze alsnog herkend. In de Nieuwstraat liep het bijna uit op een confrontatie met supporters van Heerenveen. De ME wist erger te voorkomen.

Confrontatie

De Cambuurfans scandeerden leuzen en daagden de Heerenveenfans uit. De Heerenveners wilden op hun beurt de confrontatie wel aangaan. Ze bekogelden de ME'ers met bierglazen, maar werden door diezelfde ME met de wapenstok terug de kroeg in gedreven. Daarna volgden tot drie keer toe hardhandige botsingen tussen de ME en de Leeuwarders. Uiteindelijk slaagde de politie erin de groep bij het busstation in te sluiten. Er werden negen man opgepakt. De rechter oordeelde dat de Leeuwarders maar met één doel voor ogen naar Heerenveen waren gekomen: ze wilden een robbertje vechten. 'Het was knokken om het knokken', aldus Haisma.