Snel duidelijkheid over duur afsluiting Afsluitdijk

Afsluitdijk - Hoe lang het defect aan de brug aan de Friese kant van de Afsluitdijk zal duren, wordt maandag 8 juli bekend.

Dat meldt Rijkswaterstaat. De draaibrug over de Lorentzsluizen, in de rijrichting van Friesland, wil sinds zaterdagmiddag niet meer dicht. Het verkeer uit Noord-Holland wordt over een rijstrook aan de andere kant van de weg geleid, zodat Friesland wel gewoon bereikbaar is. Het verkeer bij Kornwerderzand heeft in beide richtingen over enkele honderden meters maar één rijstrook tot zijn beschikking. Zondagochtend heeft dat overigens niet tot problemen geleid.

Mechanisch defect

De draaibrug heeft te maken met een mechanisch defect in het scharnier. Maandag zal blijken op welke termijn het defect kan worden verholpen en wat in de tussenliggende periode de gevolgen zullen zijn voor het weg- en scheepvaartverkeer. De draaibrug ging zaterdagmiddag rond het middaguur niet meer dicht. Dat had vervelende gevolgen voor weggebruikers die op dat moment via de Afsluitdijk richting Friesland reden. Zij kwamen vast te staan. Rond half twee kon het verkeer over de andere rijbaan de weg vervolgen. De ontstane file loste in de loop van de middag op.