Chef-koks strijden om finaleplek Verkiezing VariatieChef 2013

HEERENVEEN - Chef-koks uit de regio Oost & Noord presenteerden gisteren hun creatief samengestelde vegetarische hoofdgerecht aan de jury in de Verkiezing VariatieChef van het jaar 2013. Librije’s Atelier in Zwolle was voor dit evenement omgetoverd tot een heus podium met groente in de hoofdrol. Eén van de deelnemers was het team van restaurant Het Ambacht uit Heerenveen. Zij strijden samen met Het Koetshuis uit Hoogeveen om een plek de finale.

Restaurant Het Ambacht uit Heerenveen bereidde een gerecht met Crèmeux Tûne geit, pompoen, hazelnoot en ui. De jury roemde de originele combinaties van pompoen en gecaramelliseerde ui. "Dit gerecht zou zomaar op de kaart van een 1 of 2 sterrenrestaurant kunnen staan", zei jurylid Maik Kuijpers, zelf ster-chef van de Librije. Patron Cuisinier Henk Markus (links op de foto) haalt zijn inspiratie bij voorkeur uit eigen provincie. Hij beschrijft zijn gerechten als 'eerlijk, biologisch, fair trade en het liefst regionaal'. Woensdag 16 oktober vind de finale plaats en zal de titel ‘VariatieChef van het jaar 2013’ worden uitgereikt door een topjury onder leiding van Jonnie Boer. De chefs maken kans op een stage bij het enige 100% vegetarische sterrenrestaurant van Europa: ‘Joia’ in Milaan, waar ze zullen worden begeleid door sterrenchef Pietro Leemann. Kijk voor meer informatie over de verkiezing, publieksstemactie en stichting Variatie in de Keuken op www.variatieindekeuken.nl.