Politie houdt weggebruikers met smartphones in de smiezen

Noord Nederland - Het negeren van borden, slingeren, langzamer of juist harder rijden. "Automobilisten die niet met het verkeer maar wel met hun mobiel bezig zijn, vertonen slechter rijgedrag", aldus de politie. Daarom start vanaf vandaag de campagne 'Aandacht op de weg'.

De nieuwe campagne is de opvolger van de campagne ‘Laat je niet afleiden', die de afgelopen drie jaar is uitgevoerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en andere partijen. Met automobilisten en fietsers die hun smartphones voor social media en het versturen van berichtjes gebruiken, wordt korte metten gemaakt. De campagne laat op verschillende wijzen zien en ervaren dat veilige verkeersdeelname niet te combineren is met bijvoorbeeld appen.

Gewoonte

"Automobilisten die hun telefoon gebruiken, doen dat vaak uit gewoonte", zegt een verkeerskundige van de politie. "Ze zijn gewend om snel te reageren op een sms of whatsapp. Houden wij ze daarvoor staande, dan krijgen ze een bekeuring. Daarnaast geven we advies. Bijvoorbeeld dat ze niet direct hoeven reageren op een whatsapp. Willen ze dat toch, zoek dan een parkeerplek." De politie zal de komende tijd dus ook extra controleren op weggebruikers die meer aandacht hebben voor hun telefoon dan voor de weg. "Pingende of whatsappende weggebruikers halen we er feilloos uit. We zien het rijgedrag snel veranderen zodra automobilisten of fietsers hun smartphone gebruiken. Ze wijken van hun lijn af, rijden sneller of opvallend langzamer dan overig verkeer en ze negeren verkeersborden", aldus de verkeersdeskundige.

Rijgedrag verandert

Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid gebruiken vier miljoen automobilisten hun mobiele telefoon geregeld in het verkeer. De stichting schat in dat smartphonegebruik het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot. Ook zou het gebruik jaarlijks tientallen mensen het leven kosten. De campagne loopt tot half december 2013.