Sven Kramer mogelijk aan de start in marathon

HEERENVEEN - Sven Kramer wil zijn krachten wel eens meten met marathonrijders. Dat zou zo maar kunnen gebeuren in de tweede wedstrijd van de KPN Marathon Cup. Die heeft zaterdag 19 oktober plaats in Thialf.

De marathonrijders zijn dan alweer een week onderweg in een seizoen dat ook in deze discipline toch wel in het teken staat van de Olympische Spelen in Sotsji. Meerdere marathonschaatsers willen een gooi doen naar een startbewijs voor de Spelen, onder wie de Friezen Bob de Vries en wereldkampioen tien kilometer Jorrit Bergsma. Sven Kramer heeft zijn liefde voor de lange afstand nooit onder stoelen of banken gestoken. De keizer uit Oudeschoot heeft immers ook nog altijd de Elfstedentocht hoog op zijn verlanglijstje staan en heeft al vaker geroepen dat hij ook graag eens het marathonpeloton zijn wil zou opleggen. Die kans is er nu. Niet voor niets heeft TVM zich dit seizoen aangemeld met een marathonteam, dat verder bestaat uit Douwe de Vries, Christijn Groeneveld, Koen Verweij en Wouter Olde Heuvel. En het vijftal staat volgens ploegleider Geert Kuiper te trappelen om zich te laten zien. ,,Dat is zeker’’, aldus Kuiper. ,,Iedereen stond er ook achter dat we een marathonlicentie hebben gekocht. We hebben een foto gemaakt met z’n allen als team en de jongens zijn ook enthousiast dat ze een ploeg zijn. Ze willen dat ook dolgraag een keer laten zien, maar dat moet wel kunnen.’’

Een wedstrijd

Kuiper kan slechts één wedstrijd bedenken waarin dat mogelijk zou zijn. ,,De tweede wedstrijd, nog voor het NK Afstanden, in Heerenveen. Dan is er een kans. Zou wel mooi zijn. We hebben vijf man in het team en dan gaan ze ook meteen alle vijf het ijs op.’’ En dan is natuurlijk de grote vraag of Sven Kramer op de marathon net zo goed uit de voeten kan als op zijn eigen terrein. Hoe goed de zesvoudig wereldkampioen ook is, dat zal niet eenvoudig worden. De concurrentie is groot in het marathonpeloton, en sowieso is het schaatsen in een peloton ook iets waaraan Kramer zal moeten wennen. Keerzijde van de medaille is dat de marathonschaatsers er ook veel aan gelegen is Kramer te laten zien dat je niet zomaar een marathon wint. Het liefst willen ze de beste schaatser van de wereld er gewoon af rijden, zoals in het verleden zo vaak gebeurde met langebaanschaatsers die een uitstapje maakten naar de marathon. Bob de Jong overkwam het, Gianni Romme, Rintje Ritsma. En vraag maar aan Erben Wennemars hoe hard het gaat in de marathons. Rappe mannen als de BAM-troeven Arjan Stroetinga en Ingmar Berga wachten Kramer handenwrijvend op. En hetzelfde geldt voor de kanonnen van de formatie van A-ware, Crispijn Ariëns en Rob Hadders. En dan hebben we het nog niets eens over Sjoerd Huisman van Radson./Jinstal of Frank Vreugdenhil en Simon Schouten van Telstar/Primagaz. Wat te denken van Gary Hekman? De beer uit Gramsbergen is fitter dan ooit en het kanon van Van Werven wil dolgraag de strijd aanbinden met Kramer.

Spektakel

Hoe het ook gaat, spektakel is verzekerd op zaterdag 19 oktober in Thialf. Het peloton barst tegenwoordig van de sterke en ambitieuze schaatsers, die wekelijks voor spektakel zorgen op de ijsbanen. Want daar staan de races van de stoerste schaatsers van het land bol van. Demarrages, sprints, valpartijen, ploegenspel; en dat alles liefst 125 ronden lang in een moordend tempo. Op het ijs van de Thialf verschijnen op zaterdag 19 oktober alle grote namen uit het peloton. Niet alleen leuk voor de echte kenners, maar ook voor de liefhebbers van pure topsport. Ook de races van de vrouwen zijn het aanzien meer dan waard. Alle ogen zijn daar natuurlijk gericht op Foske Tamar van der Wal en Mariska Huisman, de onbetwiste grootvorstinnen van het vrouwenpeloton. Maar er zijn aardig wat kapers op de kust, zoals Carla Zielman, de ambitieuze vrouw van MK Basics. Francesca Lollobrigida is ook een vrouw om in de gaten te houden, mits de Italiaanse de tijd vindt om te starten. Datzelfde geldt voor de rappe Irene Schouten en uiteraard de ervaren Elma de Vries. Ook de dames zorgen steevast voor spektakel en voor wedstrijden die het aanzien meer dan waard zijn. De dames uit de Top Divisie bijten om 19.00 uur de spits af met een wedstrijd over 70 ronden, om 20.00 uur gevolgd door de hoofdschotel: de mannen van de Top Divisie voor hun wedstrijd over 125 ronden. Vervolgens sluiten de rijders uit de Eerste Divisie om 21.45 af met een race over 100 ronden. Volgende wedstrijden KPN Marathon Cup:
  • 26 oktober: KPN Marathon Cup 3 Deventer
  • 2 november: KPN Marathon Cup 4 Utrecht
  • 9 november: KPN Marathon Cup 5 Den Haag