Zó was Heerenveen : Gezicht op de Heideburen en de Garstenbrug in 1928

Heerenveen - Deze keer heeft de Werkgroep Oud Heerenveen gekozen voor een enigszins herfstachtige  foto uit het archief van Museum Heerenveen. Een foto uit 1928 waarop de kale  bomen op de Heideburen zich spiegelen in de vaart naar De Knipe. Links op de foto is de bovenkant van de in de jaren veertig van de 19e eeuw gebouwde Garstenbrug te zien.  Op 13 april 1945 werd de brug door terugtrekkende Duitsers opgeblazen.  Er werd een noodbrug geplaatst, die nog tot 1966 dienst heeft gedaan. Iets oostelijker werd toen een ruime overkluizing aangelegd.

In 1923 vestigde zich links van de brug op de hoek van Heideburen en Nieuwstraat caféhouder van 'Café Neuf',  Joeke van der Mei. Dat had hij slim bekeken, daar op het punt van de stopplaats van de tram richting Gorredijk-Drachten. Na Van der Meij werd Anne Boschker er  cafébaas en noemde het 'Café Boschker'. Vanaf 1934 is de nieuwe eigenaar W. Ekkers,  die zijn 'Café Ekkers' tot grote bekendheid in Heerenveen heeft gebracht. Zoon Lammert  maakte het tot bruin café én een gelegenheid voor verkopingen, dansles en dansavonden . In 1990 kreeg het de naam  '’t Friesche Haagje'.  Sinds enkele jaren  staat in grote letters op de gevel 'Stamcafé'.
Meer over dit gezicht op de Heideburen in 1928 is te vinden op http://www.werkgroepoudheerenveen.nl/gezicht-op-de-heideburen-en-de-garstenbrug-in-1928.