Friese top- en hobbykoks tonen appelkookkunsten

ORANJEWOUD -  Appels, appels en nog eens appels is wat de klok slaat op zondag 8 november tijdens het Fryske Frucht Oogstfeest in Oranjewoud.

Het culinaire oogstfeest staat volledig in het teken van Friese oude hoogstamappelrassen. Meer dan 30 Friese top- en hobbykoks tonen hier hun kunsten en maken uiteenlopende gerechten van verschillende appelrassen tijdens de Friese Appeltaartwedstrijd, kookdemo’s en proeverijen. Voor de bezoeker gaat er een wereld open wat er op culinair niveau allemaal mogelijk is rondom appels. Het oogstfeest vindt plaats in Tjaarda Oranjewoud en begint om 14.00 uur. Fryske Frucht organiseert het feest. Verkiezing lekkerste Friese appeltaart Tot nu toe hebben zich 28 Friese koks aangemeld voor de verkiezing van de lekkerste appeltaart van Friesland. 21 professionele koks en 9 hobbykoks. De wedstrijd is dan ook opgedeeld in een horecavariant en een thuiskokvariant. De deelnemende koks mogen de appeltaart of -gebak in eigen keuken maken en zijn er vrij in welke ingrediënten ze gebruiken. Het resultaat leveren ze in tijdens het oogstfeest. Een jury bestaande uit meesterkok Albert Kooy, pomologe Nynke Zijlstra, banketbakker Marten Boonstra en chef-kok Tjeerd Elzinga, beoordeelt alle appeltaarten. De jury let ondermeer op smaak en creativiteit. Naast roem en eer winnen de nummers 1 en 2 in beide categorieën een geheel verzorgd diner of lunch bij de aangesloten restaurants van Fryske Frucht. “De appeltaartwedstrijd is tegelijkertijd een pilot om te kijken of we hier in de toekomst op grotere schaal mee aan de slag kunnen. De aanmeldingen overtreffen nu al de verwachtingen, dus dat wordt een prachtige wedstrijd en biedt perspectief voor de toekomst”, aldus Henk Markus van Restaurant Het Ambacht en voorzitter van Fryske Frucht. Ondermeer chefs en koks Mark van Noord van De Jouster Toer in Joure, Daryanto Jongman van Hjir Ist in St. Nicolaasga, Arjen Bisschop van Lauswolt in Beetsterzwaag, Hilderig Kok van Mei Mei in Beetsterzwaag, Trevin Nettinga van Restaurant Goerres in Akkrum, Nick Twickler van Het Ambacht en Patrick Jelsma van Anno 88 beide in Heerenveen, en Folkert Feenstra van De Vrijheid en Emmylou Zanen van Hotel Oostergoo beide in Grou, doen mee in de horecacategorie. Overigens kunnen mensen nog meedoen aan de appeltaartverkiezing. Aanmelden kan nog vóór 1 november via info@fryskefrucht.frl o.v.v. voor- en achternaam, woonplaats, mailadres en telefoonnummer.