XTC-lab opgerold in Hoornsterzwaag

HOORNSTERZWAAG -   In een schuur aan de 19e Wijk 2 in Hoornsterzwaag is vrijdagavond een drugslaboratorium opgerold. Drie mannen zijn aangehouden.

Het gaat om een 23-jarige man uit Heerenveen en twee mannen uit Zaandam van 48 en 53 jaar. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. Het laboratorium bevond zich in een schuur achter een woning. Het huis staat erg afgelegen, de dichtsbijzijnde buren wonen op 300 meter afstand. De bewoners van het huis waren niet aanwezig tijdens de inval van de politie. Het is nog onbekend waar zij momenteel verblijven en of ze betrokken waren bij het lab.
In het laboratorium werd XTC geproduceerd. De politie vond grote hoeveelheden MDMA, de grondstof voor XTC, en pillen in het pand. Ook stond er een reactorvat waarin MDMA-kristallen gemaakt werden. De waarde wordt door de politie op enkele tonnen tot een miljoen euro geschat.

ONDERZOEK

De politie kwam het laboratorium op het spoor door een begin oktober opgestart recherche-onderzoek. Kort geleden kwam er een tip bij dit team binnen dat er drugs werd geproduceerd in het pand in Hoornsterzwaag. Vrijdagavond werd daar binnengevallen. De drie gearresteerde mannen waren op dat moment in het laboratorium aanwezig. Drugslaboratoria komen weinig voor in het Noorden van het land. De meeste laboratoria worden opgerold in Brabant en Limburg. De politie onderzoekt of de activiteiten in Hoornsterzwaag in verband staan met dumpingen van drugsafval in de natuur bij Hemrik en Oudehaske.

OPRUIMEN

De politie Noord-Nederland werkt samen met experts van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) om het laboratorium te ontmantelen. Alle chemische stoffen worden afgevoerd. Nader onderzoek moet uitwijzen welke stoffen exact zijn aangetroffen. Naar verwachting zijn de specialisten nog geruime tijd bezig. Medewerkers van de Forensische Opsporing verrichten onderzoek in het pand om achtergebleven sporen veilig te stellen en monsters te nemen.