Nepalfeest met benefietoptredens in Heerenveen

HEERENVEEN -  Nepalstichting SMPN vierde zaterdag het vijftienjarig jubileumfeest met benefietoptredens van Moustapha Seck, Salsera Mboka Dancing Centre en het koor De Reade Hoeke.

Er werd een indrukwekkende film vertoond over de periode voor de aardbeving en de dag van de aardbeving in april, samengesteld door Dorenda Heslinga, Marieke Nicolay en Anneke Post. De film eindigde met een aangrijpend gedicht van Dorenda Heslinga. Dorenda en Marieke waren in april op reis met voorzitter Corry Nicolay en penningmeester Bote Nicolay en Jan Houter van Vlieland. Voorzitter Corry Nicolay huldigde Jan Houter voor het vele werk wat hij heeft verricht voor SMPN-projecten.
Bestuurslid Gerda Breeuwsma hield een warm pleidooi voor de sponsoring van kansarme studenten. Het leverde tot haar verrassing zes sponsors op. Froukje Nijholt vertelde over de indrukwekkende reis naar tien scholen in het eipicentrum van de aardbeving. Een ontoegankelijk gebied waar de overheid en grote hulporganisaties niet komen. Filmmaker Gerrit de Boer maakte voor Omrop Fryslan mooie reportages over het werk van de stichting. Waarderende woorden voor de wijze waarop SMPN de zaken aanpakt waren er van Fabio Poelhekke van Wilde Ganzen.
 ,,Wilde Ganzen bestrijdt armoede en we werken graag samen met stichtingen die snel en effectief hun doel bereiken, zoals SMPN. Bevlogen Nederlanders die kleine projecten opzetten, samen met mensen ter plaatse, om gemeenschappelijk ons doel te bereiken. Dankzij onze samenwerking krijgen kansarme kinderen in Nepal toegang tot beter onderwijs middels onder andere het computerproject voor en sponsoring van kansarme studenten in Kathmandu en de bouw van scholen in het Ghorka-district. Deze kleine projecten hebben zichtbaar resultaat en maken een groot verschil in de levens van jonge Nepalezen.''
In verschillende zaaltjes waren er films en lezingen. Zo hield Annette Reiling van Nepal Sanbandha een presentatie en vertelde Jelke Tigchelaar over zijn nieuwe boek. Ook het Mandala kleuren bleek succesvol. De film Millenniumkinderen in Nepal, gepresenteerd door Bote Nicolay trok een volle zaal. Hotel Heidehof zorgde voor een  Nepalees buffet waaraan 90 mensen deelnamen. Klaas en Maaike Ferbeek verkochten bloembollen uit de NOP voor het goede doel.
De stichting wil komend jaar nog minimaal 120.000 euro bijeenbrengen voor de bouw van twee scholen en daarnaast nog voor toiletten, watervoorzieningen, leermiddelen, schoolpleinen en bibliotheken etc.
 
Op de foto: Benefietoptreden van Salsera Mboka Dancing Centre.