Hulp voor dorpen in Nepal zonder hulp

HEERENVEEN -  De stichting Studenten- en Musaharproject Nepal  is gestart met de actie Hulp voor dorpen zonder hulp in Nepal.

Bijna 2000 schoolkinderen in negen dorpen in een afgelegen berggebied in Nepal krijgen met de kerstdagen warme truien en mutsen om de kou te trotseren. Het gaat om een bedrag van 12.000 euro. 
Zij zitten sinds augustus in noodgebouwen die na de zware aardbeving in april werden gefinancierd vanuit de opbrengst van de actie Friesland voor Nepal. Deze tijdelijke noodgebouwen zijn niet geïsoleerd en ook niet winddicht.
Kinderen maar ook ouderen in Nepal worden het slachtoffer van de zware weersomstandigheden in de winter. Een aantal kinderen en ook ouderen in het projectgebied van de stichting zijn afgelopen week naar ziekenhuizen of gezondheidsposten gebracht. Alle reden voor SMPN om door te gaan met acties voor Nepal. Tijdens de zware aardbeving in april werden meer dan 200.000 families getroffen. SMPN hield een grote geldinzamelingsactie die 184.000 euro opleverde. De stichting maakte 50.000 euro over naar partnerorganisatie Village Environment Nepal voor noodhulp in deze dorpen. De hulp bestond uit rijst, linzen, tenten, golfplaten voor scholen en noodscholen. De rest van de opbrengst wordt na de winter besteed aan het bouwen van nieuwe aardbevingsbestendige scholen, samen met de Wilde Ganzen. UNICEF waarschuwde enkele weken geleden voor het lot van 3 miljoen kinderen in Nepal met het oog op de naderende winter in het Aziatische land. Ouders en kinderen leven een halfjaar later nog steeds in de tijdelijke onderkomens. Verenigde Naties heeft gewezen op de risico's op onderkoeling, ondervoeding en een tekort aan geneesmiddelen en vaccins.   Daarnaast is er in Nepal een kritieke situatie ontstaan door het tekort aan olie/benzine. Dit is een gevolg van de grensblokkades door India. Daardoor grijpen de Nepalezen terug op hout. Rookvervuiling leidt echter tot stijging van het aantal longontstekingen. Vorig jaar overleden in Nepal al 5000 kinderen aan deze aandoening.  SMPN heeft niet voldoende geld binnengehaald om de dorpen in het afgelegen projectgebied de winter door te helpen en ook een aantal kleinere noodzakelijke projecten te kunnen uitvoeren en vroeg Giro 555/SHO om een bescheiden bijdrage van de vele miljoenen die zijn opgehaald. Dit is geweigerd omdat SMPN niet aan een aantal voorwaarden voldoet.  Het bestuur van VEN trok deze week bij SMPN aan de bel voor noodhulp, omdat kinderen en ouderen door de kou ziek worden en niemand - ook de Nepalese regering niet - hulp biedt. 
SMPN werkt al vele jaren samen met Village Environment Nepal. VEN heeft een fijnmazig netwerk in het afgelegen berggebied en werkt snel en efficiënt.
Giften zijn welkom op: NL 18 INGB 0008 7191 23 t.n.v. SMPN Heerenveen
of op NL 43 RABO 0101 4875 68 t.n.v. SMPN Heerenveen. Onder vermelding: Hulp voor dorpen zonder hulp.