Voorbeschouwing SC Heerenveen-PSV: ‘Ranglijst’

HEERENVEEN - SC Heerenveen ontvangt zaterdag koploper PSV in het Abe Lenstra Stadion. Rob Kerkhoven blikt vooruit op de voetbalwedstrijd.

Moeten we na de puntendeling tussen PSV en FC Utrecht spreken van een haperende machine? Of gaat het slechts om een incident? Hoe het ook zij, het kampioenschap lonkt na alweer een uitglijder van Ajax.

PSV mag dan niet altijd oogstrelend voetbal op de mat leggen, er wordt vrijwel steeds gewonnen. Onder leiding van debuterend coach Mark van Bommel is PSV vanaf het begin van het seizoen moeilijk te verslaan.

Tot dusver ging alleen de uitwedstrijd tegen Feyenoord verloren, maar dat is geen schande. Vraag maar aan Ajax. De enige echte smet op het Eindhovens blazoen was tot vorige week het onverwachte gelijkspel in Emmen, nadat PSV nota bene met 0-2 had voorgestaan.

Nu is er dus een tweede vlekje, maar knap om na 0-2 achter nog op 2-2 te komen. Met het nodige geluk, want dankzij een foutje van scheids Van Boekel werd Utrecht (in nauwe samenwerking met de VAR) een strafschop onthouden.

Acceptabele wedstrijd

SC Heerenveen speelde afgelopen zaterdag een acceptabele thuiswedstrijd. Eindelijk. De eerste helft was zelfs goed, maar die werd op slag van rust ontsierd door één moment van slap verdedigen.

De Heerenveners verkeren door het gelijke spel tegen PEC in nood. Na de wedstrijd in Arnhem zei coach Olde Riekerink dat hij vooralsnog niet naar de ranglijst kijkt. ,,Het gaat om de eindstreep”, verklaarde hij.

Zeker, zeker, maar de nacompetitieplaatsen komen wel erg dichtbij. Bovendien komt koploper PSV op bezoek. De uitwedstrijd in Eindhoven ging tamelijk roemloos met 0-3 verloren, ook al omdat SC Heerenveen na de rode kaart voor Thorsby bijna een uur lang met tien man verder moest.

Onderling

Gedurende de achterliggende tien jaar won SC Heerenveen vier van de twaalf ontmoetingen in het Abe Lenstra Stadion, viermaal werd het gelijk en vier keer won PSV.

De laatste zes jaar werd er zelfs niet verloren. Van de vier verliespartijen waren er twee voor de KNVB-beker. De doelcijfers zijn met 21-18 in het voordeel van PSV.

Dat lichte nadeel vanuit het gezichtspunt van de thuisploeg bezien komt vooral door de forse verliespartij in het seizoen 2011-2012. Toen werd het 1-5.

‘Gaat om de punten’

Met de wedstrijd tegen PSV in aantocht heeft de coach kennelijk toch een blik op de ranglijst geworpen.

,,Het gaat om de punten”, hoorde ik Olde Riekerink voor de tv-camera zeggen. Inderdaad, SC Heerenveen staat met 23 punten momenteel op een gevaarlijke vijftiende plaats.

Lichtpuntje is dat nummer tien, Willem II, slechts twee punten meer heeft.

(Tekst Rob Kerkhoven)