Beelden gevaarlijk en asociaal rijgedrag A7 op YouTube

FRYSLAN/GRONINGEN - De afgelopen twee maanden hebben ruim 100 bestuurders op de A7 in Fryslân en Groningen filmbeelden van hun gevaarlijke of asociale rijgedrag terug kunnen kijken.

Sinds begin juli heeft de politie op de A7 in het kader van het project A7 Veilig dashboardcamera’s (‘dashcams’) geplaatst om bestuurders te confronteren met hun gedrag op de weg. Ze worden op een veilige plek langs de weg staande gehouden en kunnen de beelden in hun eigen auto via een iPad bekijken.

Positieve reacties

De confrontatie is bedoeld als voorlichting aan de bestuurder die zich soms niet eens bewust is van zijn eigen gedrag. De meest voorkomende overtredingen die de politie de afgelopen maanden heeft gezien zijn onnodig links blijven rijden, geen richting aangeven bij het wisselen van rijstrook, geen afstand houden en het fors overschrijden van de maximumsnelheid.

YouTube

Een selectie van de filmbeelden wordt gepubliceerd op het YouTubekanaal van A7 Veilig. Dit betreft vooral beelden van verkeersgedragingen die door weggebruikers zelf als ergerlijk worden genoemd in de enquête van het project. De weggebruikers reageren overwegend positief, zegt de politie. ,,Veel mensen blijken namelijk verrast over hun eigen verkeersgedrag.” De reacties op het youtube-kanaal van A7 Veilig zijn overigens overwegend negatief. http://youtu.be/ZC88GvB74GY