In beslag genomen weidedieren krijgen tweede kans

Lemmer - In beslag genomen weidedieren, zoals paarden, varkens en schapen, krijgen via de website www.ikzoekbaas.nl een tweede kans.

Eerder werden er alleen huisdieren zoals honden en katten aangeboden op de website. Maar nu krijgen bijvoorbeeld mishandelde paarden, die in beslag zijn genomen door de politie, ook een kans.

Zorgvuldige selectie

Volgens dierenpolitieagent Simon Voeten was er voorheen weinig zicht op wat er met de in beslag genomen dieren gebeurde. ‘Soms deden wij onze uiterste best om een dier uit erbarmelijke omstandigheden te bevrijden. En dan werd het alsnog verkocht aan een opkoper, die het een enkeltje slachthuis meegaf.’ De toekomstige baasjes worden nu zorgvuldig geselecteerd.

Moeilijk te herplaatsen

Tot nu toe is de website succesvol, maar volgens Susanne Schiphorst van de Dierenbescherming blijft het moeilijk om de dieren te herplaatsen. ‘Sommige paarden kunnen bijvoorbeeld nooit meer bereden worden. Sterk vermagerde schapen moeten eerst een half jaar op krachten komen voordat ze weer een weiland kunnen begrazen.’