Wennen aan Koningsdag op 27 april

Lemmer - Vanaf volgend jaar heet Koninginnedag voortaan Koningsdag. Ook wordt het niet meer gevierd op 30 april, maar op 27 april, de verjaardag van de toekomstige koning Willem-Alexander.

Dat wordt dus even wennen, want sinds 1949 wordt Koninginnedag gevierd op 30 april, de verjaardag van oud-koningin Juliana. De moeder van koningin Beatrix, nam dat besluit toen zij haar moeder, Wilhelmina, in 1948 opvolgde. Bij de troonsoverdracht van Juliana in 1980 besloot Beatrix de dag in ere te houden als eerbetoon aan haar moeder. Een bijkomende, praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag, 31 januari dus, het weer maar al te vaak niet echt geschikt is voor een grootschalig evenement buiten. In 2014 zal de feestdag overigens worden gevierd op zaterdag 26 april omdat 27 april op een zondag valt. De Koninklijke familie zal deze eerste editie van Koningsdag vieren in Amstelveen en De Rijp.

Inhuldiging

Op 30 april zal Koningin Beatrix, na een ambtstermijn van 33 jaar, de macht overdragen aan haar zoon Willem-Alexander. Na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, zullen er, overal in het land, tal van feestelijkheden plaatsvinden.