Verdachten ontkennen fraude bij baggerwerk aan Heafeart tussen Heerenveen en Akkrum

HEERENVEEN - De Heafeart tussen Heerenveen en Akkrum werd in 2015 gebaggerd nadat was gebleken dat de vaardiepte onvoldoende was. Na de oplevering dacht het Openbaar Ministerie aan fraude met een dieptekaart.

Maandag was de regiezitting tegen drie verdachten uit Hasselt en Zuidwolde. Naast het Hasselter bedrijf, dat het baggerwerk uitvoerde en een mede-eigenaar van dat bedrijf, is ook de opsteller van de dieptekaart verdacht.

Voor het project trok de provincie 500.000 euro uit. In de zomer van 2016 ontstonden twijfels over de metingen na het baggeren. De vaardiepte moest tussen de 1,5 en 1,9 meter worden. Niet duidelijk is wat die diepte nu is, maar de provincie vermoedt dat de vereiste diepte nooit bereikt is.

Alle verdachten ontkennen gefraudeerd te hebben. Het groenbedrijf uit Hasselt wist niet dat de kaart vervalst was. En de vervaardiger (34) heeft zich gebaseerd op cijfers die hij aangeleverd kreeg.

Gerommeld

De fraude blijkt volgens de officier van justitie onder meer uit een mail van de verdachte aan de 35-jarige medewerker van het groenbedrijf. ,,Hier de bestanden maar let op, ze zijn aangepast.”

Uit deze zinsnede moest blijken dat er gerommeld is met de cijfers.

Volgens advocaat Mariska Pekkeriet is die mail op meer manieren te interpreteren. Ook blijkt bolgens haar dat veel te laat gemeten is. Het meetwerk moet binnen 48 uur nadat het baggerwerk geëindigd is plaatsvinden. Wordt er langer gewacht, dan kan door slibaangroei de diepte al veranderd zijn.

Afwijkende punten

„Bovendien bleek in het meetrapport dat de diepte op tientallen punten afweek maar dat de opdrachtgever desondanks akkoord ging”, zei de raadsvrouw.

De advocaten wilden dat getuigen aanvullend gehoord worden. Pas als het aanvullend onderzoek gereed is, wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Brons: LC