Veenbranden: Truckers

Heerenveen - Afgelopen weekend was weer zomers. Lekker warm, weer voor de barbecue en terrasjes.

Wanneer je dan langs de Nederlandse snelwegen de “verzorgingsplaatsen” ziet, benzinestations met parkeergelegenheid voor het vrachtverkeer, valt het grote aantal buitenlandse vrachtauto’s op.

Vaak uit Oost Europa, maar ook uit andere landen: Spanje, België, bijvoorbeeld. Op zondagen gelden beperkingen voor zwaar verkeer in Duitsland. Vandaar. Laat op zondagavond komt dan ineens een enorme stoet vrachtwagens in beweging.

Het moet geen pretje zijn met warm weer (maar ook wanneer het juist snerpend koud is of regent) het weekend in en om je truck door te brengen en daar je potje te koken. Stel je geen gezellige goulashmaaltijden voor.

Het is meestal afzien met een klein budget. En dan maken wij ons druk over de vraag of er wel of geen volgend groot hotel in Heerenveen moet komen. Het publiek vraagt zich af of daar wel behoefte aan is.

Er zijn ondernemers die daar brood in zien. Je kunt je bedenken gastvrijheid te verlenen aan truckers die het weekend, weer of geen weer, langs de weg moeten doorbrengen.

Koffie, wifi, een behoorlijk maal, sanitair. “Je weet niet wie je in huis haalt.” Nee, dat weet je niet. “Geen best publiek.” Wie zal het zeggen. Vreemdelingen worden te gemakkelijk gewantrouwd. Je komt onderweg, en soms midden op de snelweg, van alles tegen. 

De meeste mensen vinden dat zij zelf en hun geestverwanten het best door de beugel kunnen. Dat valt soms vies tegen, weten we ook in Friesland.


Padapikirsaya