Genomineerde vrijwilligersprijs Zilveren Duim Bokaal bekend, stemmen vanaf nu mogelijk

HEERENVEEN - De jaarlijkse Zilveren Duim Bokaal wordt donderdag 14 maart weer uitgereikt aan de vrijwilligers van het jaar. Dat gebeurt vanaf 20.00 uur in restaurant De Koningshof.

De genomineerden in de categorie individueel zijn Douwe Annema, Catrinus Stoker en Tjibbe Koen. Bij de groepen maken de Doarpskeamer Gersleat-Polder en Mariënbosch kans op de Zilveren Duim. Terwijl Kaatsvereniging De Pompeblêdden, Quint de Groot en Wessel Woudstra in aanmerking komen voor een de aanmoedigingsprijs.

De prijzen bestaan uit geldbedragen en voor iedere categorie een bokaal en een zilveren speld in de vorm van een opgestoken duim. De jury bestaat uit wethouder Jelle Zoetendal, Froukje Nijholt, een ambtenaar namens de gemeente Heerenveen en Linda van de Poll van Caleidoscoop.

Stemmen

Stemmen kan vanaf deze woensdag tot en met 7 maart via www.vrijwilligerswerkheerenveen.nl. Daar staat bij het kopje nieuws ‘Stem voor de publieksprijs Zilveren Duim 2018’. Daar kunt u vervolgens op uw favoriet stemmen.

Ook zit in elk artikel een ‘vind ik leuk’ knop voor wie Facebook heeft. Wie geen Facebook heeft kan klikken op ‘stem nu’.

Stemmen kan daarnaast door een e-mail te sturen naar servicepunt@caleidoscoopheerenveen.nl met als onderwerp ‘vrijwilligersprijs 2018’ en door de naam van de groep en/of persoon waar u op wilt stemmen te vermelden. Telefonisch stemmen kan ook: 0513-645881.

Genomineerden individueel

Douwe Annema is vrijwilliger bij aanloophuis Oer de Brêge aan de Herenwal in Heerenveen. Hij is secretaris van het bestuur en van de publiciteitscommissie. Annema geeft in die hoedanigheid geregeld presentaties bij andere instellingen en organisaties om te laten zien wat het aanloophuis is en doet. In het bestuur van het aanloophuis zijn meerdere kerken vertegenwoordigd. Daarnaast is Annema secretaris bij de PKN-scriba van de algemene kerkenraad. Ook zit hij in Oudeschoot, het dorp waar Annema woont, onder andere in de redactie van de dorpskrant het Skoatter Doarpsnijs.

Tjibbe Koen doet vrijwilligerswerk bij de Zomerspelweek Heerenveen. ,,Dertig jaar geleden was ik vrijwilliger bij de lokale omroep van Heerenveen. Daar was een vrijwilliger die bij toen nog bij Stichting Samba werkte en vroeg mij of ik mee wilde helpen. Nu dertig jaar later ben ik nog steeds vrijwilliger bij de zomerspelweek. Ik heb helaas één keer moeten missen omdat ik geen vrij kon krijgen van mijn werk.”

Catrinus Stoker doet sinds zijn 33ste vrijwilligerswerk bij SC Heerenveen. Dat deed hij eerst samen met zijn vrouw bij de kassa. Later stapte hij over naar de selectie van SC Heerenveen. ,,Ik verricht voor de selectie allerlei hand-en-spandiensten. Mijn vrouw doet nog steeds de kassa. Bij uitwedstrijden gaat Piet van Dijk (ook al 25 jaar vrijwilliger bij de club) met mij mee. We gaan voor de spelers uit en zorgen dat alles op locatie ruim op tijd klaarligt. Na afloop ruimen we alle kleding op. We zijn een soort vertrouwenspersoon van de spelers.”

Groepen

Plaatselijk Belang Gerslootpolder is de initiatiefnemer voor de bouw van de in september geopende Doarpskeamer Gersleat-Polder. Het gebouw is niet alleen een dorpshuis dat plaats biedt aan onder andere de biljartclub, Vrouwen van Nu en de kaartclub. Ook de kleedkamer en kantine en kleedkamer van VV Gersloot zijn erin ondergebracht. De voetbalclub is overigens de kleinste van Nederland met tweeëntwintig leden en één elftal in de competitie.De vrijwilligers hebben allerlei groepen samengesteld die op verschillende fronten meehelpen. ,,Het mooie van een kleine gemeenschap is dat bijna iedereen elkaar kent en ook wist wie welk gedeelte van de bouw kon doen.”

Bij woonzorgcentrum Mariënbosch zijn een kleine honderd mensen actief als vrijwilliger. Zij werken mee op de diverse afdelingen en verrichten verschillende werkzaamheden. Zo wordt meegeholpen in het grand café, worden memorabele momenten vastgelegd bij activiteiten en wordt bijvoorbeeld meegeholpen aan de zorgtafel. Daarbij wordt samen met bewoners de warme maaltijd gebruikt en bewoners aan tafel geholpen met eten. Ook wordt meegeholpen bij de avondreceptie en worden spellen georganiseerd. Veel vrijwilligers doen het in veel gevallen al jaren. Voor de vrijwilligers zelf zijn er ook activiteiten. Die worden gehouden door de vrijwilligersraad samen met de vrijwilligerscoördinator.

Aanmoedigingsprijs

De in 1952 opgerichte Kaatsvereniging De Pompeblêdden bestaat enkel uit vrijwilligers. In november 2015 begon de club met de plannen en voorbereidingen voor een nieuw clubgebouw. Sinds de zomer van 2018 wordt gekaatst op het nieuwe kaatsveld met daarbij het nieuwe clubgebouw. Binnen de kaatsverenging doet elk lid wel hand-en-spandiensten. Zo zijn er: leden die zorgen voor de schoonmaak van het gebouw, is er een materialencommissie, leden die kantinediensten draaien, terrein dat onderhouden wordt, zijn er clubscheidsrechters, is er een wedstrijdcommissie en een bestuur en geven leden clinics aan scholen en bedrijven.

Wessel Woudstra doet sinds hij acht jaar is vrijwilligerswerk. Momenteel is hij verdeeld over zeven dagen veertig tot vijfenveertig uur in de weer voor VV Heerenveen. ,,Daarnaast besteed ik thuis ongeveer nog twintig tot vijfentwintig uur per week aan voetbal.” Hij begon met vrijwilligerswerk bij VV Oudehaske waar hij jarenlang voetbalde. Tweeënhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar VV Heerenveen. Daarnaast volgt hij de richting voetbal aan het CIOS in Heerenveen. ,,In de toekomst zou ik graag als trainer willen doorstromen naar een betaald voetbalorganisatie. Wie weet zijn er voor mij in de toekomst kansen om door te stromen naar SC Heerenveen.”

Quint de Groot doet vrijwilligerswerk bij jongerencentrum Casa in Heerenveen. Daarvoor deed hij vrijwilligerswerk bij basketbalvereniging Dyna ’75 en later bij de Zomerspelweek. ,,Ik werd bekend met Casa omdat we er met de vrijwilligers van de Zomerspelweek een vergadering hadden. Ik moest een maatschappelijke stage lopen wat ik bij Casa kon doen en ik ben er vervolgens gebleven als vrijwilliger. Ik doe allerlei werkzaamheden. Zoals boodschappen halen voor de mensen achter de bar. Ook help ik onder andere in de beveiliging bij feestjes binnen Casa. Daarnaast heb ik meegeholpen met het opknappen van onder andere de praktijkruimte, sta ik soms achter de bar en doe ik allerlei klusjes.”

Over de Zilveren Duim

De Zilveren Duim Bokaal is een initiatief van de Heerenveense Courant in samenwerking met het Vrijwilligers Servicepunt en de gemeente Heerenveen en is bedoeld om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen.

Eenmaal per jaar worden een vrijwilliger (individueel) en een vrijwilligersorganisatie uitverkoren tot ‘Vrijwilliger van het jaar’ en ontvangen zij de Zilveren Duim van Heerenveen, beschikbaar gesteld door de Heerenveense Courant.

De prijs wordt uitgereikt in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet in Heerenveen.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)