FOTO’S | Workshop bridger Berry Westra in Aldeboarn

ALDEBOARN - Bridger Berry Westra heeft afgelopen weekend een workshop gegeven bij BC de Toer in Aldeboarn.

Hieronder een door de organisatie zelf ingestuurd verslag.

De bridgeclub De Toer had de welbekende bridger Berry Westra bereid gevonden om leden op een workshop te trakteren. 60 leden hadden zich opgegeven, waaronder beginners, fanatieke spelers en mensen die het spelletje al heel lang spelen.

Ook spelers uit Akkrum waren aanwezig. De locatie was de voormalige doopsgezinde kerk. Dat is weer eens iets anders dan in het café. Het leek wel of waren we gezegend met dit bridge-initiatief.

Na het hartelijke welkomstwoord van voorzitter Bouke Haspels stak Berry meteen van wal met belangrijke tips.

De reden voor deze tips is, bridge is een spel, een serieus spel maar het blijft een spel. We willen er plezier aan beleven en vooral het plezier behouden.

De bridgeclub heeft het prima voor elkaar. Een hapje en een drankje. Digitaal en geluid geen problemen. De spellen liggen allemaal uitgezocht op de tafeltjes. We spelen eerst 3 spellen. Daarna volgt de uitleg van Berry via een groot scherm. Ooit hebben we de voorbeelden wel eens onder ogen gehad, maar vaak zijn ze in het vergeetboek geraakt.

Het voorkomen van blokkades, de honneurs, de snitten, het inschatten van klein of groot slem, wel of niet openen met 11 punten, doublet of informatiedoublet, het op 3 hoogte bieden, SA-biedingen, preëmptieve bieding, A’s vragen, hoe kom je uit en nog veel meer.

Totaal zijn er 3 sessies. Iedereen geniet hoe Berry de uitleg met humor brengt. Het ‘o, ja, zo had het gemoeten’ hoor je alom mompelen. Er heerst een aanstekelijke sfeer.

Berry geeft ons mee: Bridge is en blijft een grillig spel. De kunst is, om ook als het niet mee zit, de schwung erin te houden, het plezier in het bridgespelen te behouden of nog leuker te maken.

Na deze genoeglijke bridgemiddag is de allerlaatste gouden tip van Berry: ,,Nooit je als een dood vogeltje opstellen tegen gerenommeerde spelers, want gewone bridgers maken fouten. Topbridgers hebben het over ongelukkige beslissingen.”