FOTO’S | Wedstrijdoverzicht diverse teams UNIS Flyers

HEERENVEEN - Geert van der Meulen stuurde weer een mooi verslag met foto’s toe van de diverse wedstrijden van de UNIS Flyers.

Hieronder de tekst.

Flyers Toekomstteam-Zoetermeer Panters

De wedstrijd tussen UNIS Flyers Toekomstteam en Zoetermeer Panters was zaterdag al na een periode beslist. Daar leek het in de eerste minuten nog niet op. In de vijfde minuut scoorde Jari Hiemstra op aangeven van Dennis Sikma de openingstreffer voor Flyers, maar drie minuten later kwam Zoetermeer alweer langszij door een doelpunt van Casper de Heer.

Nog geen minuut later scoorde Zahir Hup met hulp van Leon van der Veen en Frits Doop de tweede Friese treffer en vanaf dat moment ging het snel. Nog geen halve minuut later was de marge al opgelopen naar twee doelpunten toen Dennis Sikma scoorde met een assist van Sietse van den Brink.

In de zestiende minuut was het Frits Doop die zijn tweede doelpunt van het weekeinde maakte. Een avond eerder maakte hij zijn debuut in het BeNe league team van Flyers en scoorde ook in die wedstrijd. De vijftien-jarige scoorde zaterdag uit een assist van Bjorn de Haan. Een straf voor Zoetermeer betekende de vijfde goal voor Flyers: ditmaal was het Zahir Hup die scoorde met assistentie van Joey de Jong en Bjorn de Haan. Een minuut voor tijd scoorde Hup opnieuw, ditmaal zonder assistentie.

Zoetermeer snakte naar de rust, maar de scoringsdrift van Flyers was nog niet voorbij. Twintig seconden later was het verdediger Wesley Timmermans die succesvol uithaalde na een voorzet van Bjorn de Haan. Twee seconden voor tijd kreeg Zoetermeer opnieuw een straf en in de slotseconde van de eerste periode werd die nog verzilverd door Jari Hiemstra zodat beide teams met een 8-1 tussenstand gingen rusten.

In de tweede periode werd doelvrouw Sanne Groenheijde aan Zoetermeerse kant vervangen door Jeroen Pieters. Flyers drong niet zoveel meer aan en de Zoetermeerse aanvallen werden steeds gepareerd door doelvrouw Fabienne Gooijer en haar verdediging.

Pas in de negende minuut van de derde periode wist Flyers de voorsprong uit te breiden. Brend de Jong en Sietse van de Brink leverden de assists waaruit Dennis Sikma de negende Friese treffer scoorde. Zoetermeer deed al snel weer iets terug. Een straf voor Flyers betekende nog een mogelijkheid voor Panters, maar Flyers kwam short-handed op 10-2. Het was Bjorn de Haan die een combinatie met Frits Doop doeltreffende afrondde. Het slotakkoord was voor Zoetermeer dat de powerplay toch nog wist te benutten.

Nog twee weekeinden en dan beginnen de play-offs voor het kampioenschap van de eerste divisie. UNIS Flyers Toekomstteam staat op de vierde plaats, maar kan eventueel nog de derde plaats van Dordrecht Lions overnemen. Daarvoor moeten alle resterende wedstrijden worden gewonnen terwijl Dordrecht van de twee laatste wedstrijden één moet verliezen.

Flyers speelt zaterdag om 20:00 uur in Leeuwarden tegen Capitals Leeuwarden en reist zondag naar Amsterdam voor een wedstrijd tegen hekkensluiter Amsterdam Tigers. Een week later staat de laatste thuiswedstrijd tegen Nijmegen Devils op het programma

Uitstekende weekeinde voor UNIS Flyers 4

UNIS Flyers 4 heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan in de Vierde Divisie Poule B door grote concurrent en stadgenoot Frisian Bombers te verslaan. In een goedgevuld Thialf werd het 0-3 (0-1, 0-0, 0-2). Door deze overwinning nemen de Flyers de eerste plek over, en koerst de ploeg van Sijtze de Haan met nog drie wedstrijden te gaan af op thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs.

De euforie was groot gisteravond bij spelers, management en supporters, maar De Haan tempert het optimisme: ‘Deze mooie derby-overwinning is niks waard als wij niet alle drie de komende wedstrijden ook winnen.’

Speciaal detail bij deze derby was de eerste officiële wedstrijd van Valentijn Bouten in het UNIS Flyers 4-shirt. Niek en Mark Klasema ontbraken beiden op het wedstrijdformulier, waardoor de voormalig BeneLiga-kampioen werd benaderd om de ploeg eenmalig te helpen voor dit speciale duel. Na een lange periode van onderhandelingen kreeg hij op donderdagavond groen licht om mee te doen.

De Bombers kwamen goed uit de startblokken en creërden een aantal goede mogelijkheden in de openingsfase. Flyers bleef kalm, verdedigde goed en vertrouwde op de eigen goalie, en wachtte geduldig op de eigen kansen. Tegen de verhouding in lag de puck na zes minuten spelen achter Bombers-goalie Gerard Mesken. Sten Bouten wilde de puck voorzetten vanaf links. Via een been kwam de puck op de stick van Rob Hoekstra, die ervoor zorgde dat de puck pardoes het net in dwarrelde: 0-1.

De Bombers leken niet geschrokken van deze tegentreffer en bleven domineren in puckbezit. De ploeg beschikt over een aantal rappe, behendige aanvallers en heeft met Erik Landman een Eredivisie-vedette in de gelederen. Flyers had het dan ook heel lang lastig, maar goed en stevig verdedigend spel en een formidabel keepende Marcel Dijkstra hielden de ploeg op de been. Hij zorgde net als vorige week in Hoorn dat zijn doel leeg bleef en dat het team voor hem de zege naar zich toe kon trekken.

De tweede periode bleef doelpuntloos en het spelbeeld bleef ongewijzigd. Wel waren de grootste kansen in deze periode voor de Flyers, maar ze verzuimden om de score uit te bouwen. Zo kwam alle spanning op het laatste bedrijf te liggen, waarin de minieme 0-1 voorsprong verdedigd moest worden. Deze voorsprong werd na zes minuten uitgebouwd door Jaap Schreuder, die net als vorige week wederom met een cruciale goal zijn stempel op de wedstrijd drukte: 0-2.

Na deze goal gooiden de Bombers alle schroom van zich af en gingen vol op de aanval. Dit resulteerde in een aantal kansen, maar de Flyersmuur bleek niet te slechten. Schoten werden geblokt en wanneer de puck doorkwam was daar altijd nog ‘Chubby’ die wederom uitgroeide tot man van de wedstrijd. Naarmate de klok wegtikte begon men steeds meer te geloven dat de overwinning voor de Flyers zou zijn, en groeide de frustratie aan de andere kant.

Door deze frustratie werd uiteindelijk de wedstrijd in het slot gegooid. Valentijn Bouten werd getorpedeerd door een Bombers-verdediger, waarop de scheidsrechter besloot een penalty shot toe te kennen. Valentijn Bouten wist wel raad met dit buitenkansje en stuurde Mesken het bos in: 0-3. Daarmee was de wedstrijd beslist en de overname van de eerste plek een feit.

Een dag na de 0-3 derbyzege op de Frisian Bombers mocht UNIS Flyers 4 wederom de schaatsen onderbinden. Hekkensluiter Zoetermeer Storks kwam op bezoek in Thialf, een team dat op papier ‘gewoon’ verslagen moest worden, maar ook een team dat de laatste weken in goede vorm leek te verkeren. Uiteindelijke wisten de Flyers eenvoudig te winnen, ook met zware benen van de dag ervoor. Na 60 minuten stond er een 9-3 eindstand op het scorebord.

UNIS Flyers 4 begon sterk aan het duel en in de openingsfase werden de Storks gelijk fel onder druk gezet. Het zo gewenste snelle openingsdoelpunt bleef ondanks een Flyers-overwicht echter uit. Goede kansen waren er onder andere voor Niels Visser, die tweemaal een vrije schotkans miste. De derde keer was het wel raak. Met een voor hem kenmerkend hard schot verschalkte hij na vijf minuten spelen de Zoetermeerse goalie voor de eerste maal. Vlak voor het verstrijken van de eerste periode werd de score verdubbeld. Jaap Schreuder en Pascal van Olphen waren ijverige en slimme bliksemafleiders, waardoor Sten Bouten vrij mocht aanleggen: 2-0.

Vroeg in de tweede periode werd de wedstrijd beslist. Op de powerplay schoot Bouten in de rebound zijn tweede van de avond binnen. Het laatste beetje twijfel werd even later weggenomen door Rob Hoekstra. Met een fraai schot vanaf de blauwe lijn was hij het eindstation van een sterke drukfase door het uitstekend spelende aanvalstrio Hendrik Roorda – Niek Klasema – Auke Jansen, dat uiteindelijk betrokken was bij 4 van de 9 doelpunten. Nadat de Storks halverwege de periode de ‘clean sheet’ van de in vorm verkerende goalie Marcel Dijkstra doorbraken, was deze lijn weer betrokken bij een goal: Dennis Boltjes zorgde met een geplaatst schot vanaf de blauwe lijn voor de 5-1.

De derde periode leek daarmee een formaliteit te worden en het aanzien minder waard, maar het net als een dag eerder uitstekend fluitende duo Dirk Boltjes en Reinoud Koelemeij zorgde voor een goede flow in de wedstrijd waardoor deze sportief bleef en lekker vlot bleef lopen. De Storks, die slechts aantraden met een totaal van acht spelers, waren niet gefrustreerd, bleven hard werken en het spel met een positieve attitude spelen. Dit verdient een compliment. Uiteindelijk beloonden ze zichzelf met nog twee goals in het slotstuk.

UNIS Flyers 4 zette daar nog vier treffers tegenover. Vroeg in de derde periode bracht Niek Klasema met een fraai schot in de bovenhoek op 6-1. Nadat Zoetermeer de 6-2 op het bord zette, bracht Jaap Schreuder – in de afgelopen drie wedstrijden was hij telkens eenmaal trefzeker – de marge van vijf weer terug door te scoren uit een breakaway.

Na de 7-3 van Zoetermeer besloten de Flyers vervolgens het duel met twee treffers. Eerst was Auke Jansen sterk voor de goal en werkte een puck in de scrimmage binnen (8-2), Pascal van Olphen tikte halverwege de derde periode de negende en laatste treffer binnen in de rebound.

Door deze overwinning houdt UNIS Flyers 4 de koppositie in handen met nog twee wedstrijden te gaan. Aankomende zondag om 17:30 komt HIJS Hokij Herons Den Haag op bezoek. Deze ploeg staat derde en zal voor zijn laatste kans op de play-offs vechten. Twee weken terug sleepten de Flyers ternauwernood de punten weg in de Haagse Uithof en zijn dus gewaarschuwd.

Flyers U14 lijdt nipt verlies in Eindhoven

Zaterdag 9 februari moest het team van UNIS Flyers U14 afreizen naar Eindhoven, om het aldaar op te nemen tegen hun leeftijdsgenoten van de Kemphanen. Hoewel de Flyers deze competitie nog ongeslagen waren, beloofde het, gelet op de uitslagen die Eindhoven de laatste weken had neergezet, een spannende strijd te worden.

Zoals voor vele jeugdwedstrijden in Eindhoven geldt, werd deze wedstrijd afgewerkt op de tweede ijshockeybaan op het stadionterrein. Een baan welke bekend staat om het feit dat deze alleen een overkapping heeft en waar de weersinvloeden nogal van invloed zijn op de kwaliteit van het ijs. Ook voor toeschouwers is het bij tijd en wijle afzien vanwege kou en regen. Aangezien de Kemphanen gewend zijn om op deze baan te spelen, geeft dit toch wel een voordeel aan de thuisploeg.

Direct na de eerste face-off ontspon zich een snelle wedstrijd waarbij het spel op en neer golfde. Het werd gelijk duidelijk dat beide teams zeer aan elkaar gewaagd waren. Het waren de Flyers die, net als in voorgaande wedstrijden, vlot op voorsprong kwamen. Na 3,5 minuut spelen was het Luna Jongsma die, tijdens een power play situatie, alert was op de rebound van de keepster en deze verzilverde.

Helaas was de voorsprong slechts van zeer korte duur. Direct vanaf de face-off slalomde Maxime Rentmeester door de Heerenveense verdediging en scoorde al na 8 seconden de gelijkmaker. Het was duidelijk dat ieder foutje, over en weer, gelijk gevaar opleverde voor de desbetreffende ploeg. In de 9e minuut waren het de Kemphanen die op 2-1 voorsprong kwamen.

De Flyers hebben deze competitie al herhaaldelijk laten zien, niet snel van de wijs te zijn en bleven hard werken. Een halve minuut voor het einde van de eerste periode was het Olivier Schenkel die na een mooie combinatie met Sebas Bruin en Patrick Meijer de gelijkmaker liet aanteken.

Tijdens de pauze werden de Flyers door de coaches gewezen op de snel teruglopende kwaliteit van het ijs en om daarom te focussen op goede passing en het voorkomen van straffen om zodoende efficiënt met de energie om te gaan. De Flyers starten wederom goed aan de periode en slaagden er in om een overwicht te creëren.

Na 3,5 minuut spelen liepen de Kemphanen tegen een straf op en konden de Flyers hun powerplay spelletje spelen. Vlak voor het einde van de overtal situatie was het opnieuw Luna die doeltreffend was. De Flyers waren weer in de lead! Het ijs leek in het verdere verloop van de periode in schuurpapier te veranderen.

Tijdens een penalty kill situatie, waarbij de Flyers vlak voor het einde van de 2e periode, de puck uit het vak wilden werken, stopte de puck halverwege het vak domweg met glijden. Het was Lenny van de Kerhof van de Kemphanen die de puck attent op pikte en met nog 16 seconden op de klok de gelijkmaker scoorde. Na 2 periodes stond het dus opnieuw gelijk.

Dat het zware ijs veel van beide teams had gevergd was duidelijk. De derde periode werd duidelijk in een lager tempo gespeeld. Beide ploegen kregen weliswaar hun kansen, maar er leek ook wat angst te zijn om vooral niet te verliezen.

In de 54e minuut was het helaas, opnieuw de sterke eerste lijn van de Kemphanen, die wisten te scoren. Met nog ruim 5 minuten te spelen zetten de Flyers nog een keer extra aan, maar wisten ze helaas niet meer te scoren. De eerste nederlaag van het seizoen was helaas een feit.

Ondanks de nederlaag hebben de Flyers jongens en meiden, opnieuw laten zien dat ze prima kunnen hockeyen en dat ze over een tomeloze inzet beschikken. Petje af. Vandaag was het helaas net niet voldoende om het over de streep te trekken. Over een aantal weken volgt de return in Thialf en dan zullen de Kemphanen op hun beurt weten dat hun een zware partij te wachten staat.

Aanstaande zondag staat er opnieuw een zware wedstrijd op het programma als de Tilburg Trappers naar Heerenveen naar Thialf zullen komen. De Trappers voeren de ranglijst aan, met 1 winstpunt meer dan de Flyers. Een ieder die een mooie jeugdwedstrijd wil zien, raden wij van harte aan om zondag naar Thialf te komen om onze U14 talenten aan te moedigen. De face-off is om 14.45 uur.