Golfclub Heidemeer viert 25-jarig bestaan: ‘Het familiegevoel is hier heel sterk’

HEERENVEEN - Golfclub GC Heidemeer uit Heerenveen bestaat in mei vijfentwintig jaar. Het jubileum wordt van 11 tot en met 17 juni gevierd met tal van activiteiten voor leden, waarbij ook introducés welkom zijn.

De golfclub ontstond destijds nadat plannen om een vakantiepark op het terrein te bouwen in de prullenbak verdwenen. De gemeente Heerenveen kon daar destijds volgens Andor de Geer, manager van De Geer Golf BV die de golfbaan beheert, geen investeerder voor vinden. ,,Toen kwam een plan naar voren dat recreatief van aard moest zijn vanwege Europese subsidie. Met hotel-restaurant Heidehof, tennisbanen en de golfclub is daaraan voldaan. De golfclub zelf is vervolgens via via ontstaan.”

Amerikaans

Golfclub GC Heidemeer is gebruiker van de golfbaan en is onderdeel van het recreatiegebied De Heide. De baan bestaat uit negen holes. Wie de 9-holesbaan aflegt in vijfendertig slagen, speelt par. Dat staat voor het aantal slagen waarbinnen een baan moet worden afgelegd. Voor een ronde van 18-holes van GC Heidemeer is dat aantal zeventig slagen.

De golfbaan slingert door de wijk het Heidemeer over een afstand van bijna drie kilometer. De derde en vierde hole gaan door het Heidebos, de vijfde, zesde en zevende hole liggen langs het Heidemeer. De andere holes slingeren door een parklandschap.

En hoewel het in Nederland vrij ongebruikelijk is dat een golfbaan door een woonwijk slingert, is dat in Amerika juist heel normaal. De personen die destijds betrokken waren bij de aanleg van de golfbaan hebben in Amerika zelf bekeken hoe dat in zijn werk gaat. Met die kennis is de baan in Heerenveen ook aangelegd.

Recreatiegebied

Daarnaast is het Heidemeer dat ten westen van de golfbaan ligt ook onderdeel van het recreatiegebied De Heide. Daar wordt door de Federatie Friesland sinds 2005 jaarlijks duizend kilo forel uitgezet. Ook houden sportvissers er wedstrijden. In 2005 werd bijvoorbeeld een snoekbaars gevangen van 116 centimeter.

Veel bewoners van het Heidemeer zijn ondertussen lid van de golfclub, die bijna vierhonderd leden van jong tot oud telt.

De Geer: ,,Het mooie is dat er geen sluitingstijd is. Zolang het licht is, kun je spelen. Daarnaast kent golf een handicapsysteem. Iemand met een lagere handicap moet de baan bijvoorbeeld in minder slagen afleggen, dan iemand met een hogere handicap. Daardoor kan bijvoorbeeld iemand met een hogere handicap toch van jou winnen.”

‘Altijd buiten bezig’

Een andere reden die golf aantrekkelijk maakt, noemt Peter Aarden het feit dat je altijd buiten bezig bent. ,,Als je achttien holes speelt ben je al snel vier uur bezig. Een redelijke conditie is wel nodig. Niet alleen vanwege het steeds weer slaan van de bal en het lopen, maar ook vanwege het meenemen van de golfspullen gedurende de ronde”, zegt Aarden, die samen met Gerard Kampert, Maaike Bouwman en Jos Aarden de jubileumcommissie vormt.

Aarden: ,,GC Heidemeer is bovendien echt een familieclub, waarbij de onderlinge binding heel sterk is. Hier gelden geen dikke auto’s. Het gaat ons juist om het sociale aspect. Onze leden komen uit alle lagen van de bevolking. Het gaat de leden, die uit heel Friesland komen, dan ook niet alleen om het golfspel, maar om de hele sfeer eromheen.”

Lid worden

Wie ook lid wil worden van GC Heidemeer, kan daarvoor terecht op de website www.golfclubheidemeer.nl.Na ongeveer vijf lessen krijgen nieuwe leden toestemming om de baan op te gaan. Zij kunnen bovendien instromen in een beginnerscompetitie. Het behalen van een golfvaardigheidsbewijs (GVB) is tegenwoordig niet meer nodig. In plaats daarvan krijgen nieuwelingen na het volgen van een aantal golf- en theorielessen een handicappasje.

De Geer: ,,Langzamerhand kunnen de nieuwe leden doorstromen naar een hoger niveau. Die laagdrempeligheid in combinatie met het sociale aspect maakt GC Heidemeer in onze ogen aantrekkelijk voor iedereen.”

Aarden: ,,Vanzelf krijg je dan het gevoel dat iedereen heeft. Niet alleen is dat het feit dat je jezelf telkens wilt verbeteren als je op de baan staat. Maar ook om ooit op een dag in één keer de bal op de green te kunnen slaan. Dat is het einde van de golfbaan waar het putje is en waar de bal in moet. En wat we allemaal op een dag een keer hopen mee te maken, is het slaan van een hole in one.”

Week feest

Het jubileum van GC Heidemeer wordt gevierd met een feestweek met golfactiviteiten voor jong en oud. Die sluiten aan bij de diverse onderdelen die de club aanbiedt, zoals: golf voor dames en heren, voor senioren en voor jeugd. Daarnaast wordt op vrijdag 14 juni een bestuurs- en sponsorwedstrijd gehouden en wordt het Jubileum ’s avonds groots gevierd. Ook worden dan loten uitgereikt.

Op de zaterdag is er vervolgens een 18-holeswedstrijd, waarbij de deelnemers de baan tweemaal rondgaan. ,,Wat de hoofdprijs is, is nog niet bekend. Wel is zeker dat dit een zeer aantrekkelijke prijs is”, zegt Aarden.

De hoofdprijs van de verloting wordt uitgereikt op de zondag na afloop van een 9-holeswedstrijd die dan wordt gehouden.

Hoewel de jubileumweek wordt gevierd met huidige- en oud-leden van de club en met introducés, wordt ook aandacht besteed aan niet-leden. Daarvoor wordt in april, vermoedelijk in het weekend voor Pasen, een open dag gehouden. De informatie daarover volgt nog. Dat geldt ook voor het totale programma van de viering van vijfentwintig jaar GC Heidemeer.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)