Buitenbeentje | ‘Pech, winkel weg’

Even een middagje lekker shoppen in het centrum van Heerenveen. Wat is dit, alweer een winkel weg? Hoe ze de zaak überhaupt zo snel leeg kunnen halen is mij een raadsel. Ik ben nog langer bezig met inpakken van koffers voor mijn vakantie.

Het lijkt al enige tijd de nieuwste trend in het centrum van Heerenveen. Winkels die er vandoor gaan. Sommigen vertrekken zelfs zonder aankondiging en zijn van de ene op de andere dag verdwenen alsof ze er nooit geweest zijn. Het enige dat ze achterlaten zijn de gevelborden en een beplakte etalage.

Anderen zien kansen en verhuizen naar een ander pand. Niks mis mee natuurlijk, al kan het wel verwarring opleveren. Het lijkt alsof de ondernemers meedoen aan een geheime stoelendans, waar wij als bezoeker niks van weten.

Vorige week toen ik dit stuk schreef stonden er zo’n 24 panden leeg in het centrum van Heerenveen. Wie weet is het getal inmiddels alweer veranderd. Zo snel kan het gaan. Aan het winkelend publiek kan het niet liggen. De mensen lopen elkaar immers nog steeds voor de voeten elke zaterdag. Al ben ik van mening dat betaald parkeren voor een lege winkelstraat niet mee helpt.

Gelukkig heb ik er alle vertrouwen in dat door de interessante plannen van de Burgertop G1000 het centrum weer levendig en gezellig gaat worden. Het is een geweldig initiatief van de gemeente om burgers mee te laten denken. Zo voelt hopelijk het shoppen ook snel weer als vanouds.

(Tekst Fimke Groenewoud)