Voorbeschouwing Fortuna Sittard - SC Heerenveen: ‘De suikeroom en de econoom’

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zaterdag in limburg op tegen Fortuna Sittard. Rob Kerkhoven blikt vooruit op het eredivisieduel.

Op 1 december 2018 mocht SC Heerenveen eindelijk de eerste en tot dusver enige thuisoverwinning bijschrijven: 3-1 werd het. De tegenstander was Fortuna Sittard.

Je zou voorzichtig mogen concluderen dat de uitwedstrijd aanstaande zaterdag in Limburg een makkie wordt, want Heerenveen won buitenshuis al vier keer. Toch liggen de zaken niet zo simpel, want Fortuna staat vier plaatsen hoger, heeft twee punten meer en wint vooral thuis, in Sittard.

Het zelfvertrouwen van Fortuna kreeg echter vast een flinke knauw door de zware nederlaag tegen Heracles, terwijl dat van Heerenveen allicht positief is beïnvloed door het verdienstelijke gelijkspel tegen koploper PSV. Aal moet je wel winnen als je in de 95ste minuut nog op winst staat.

Dat Fortuna met de laagste begroting van alle eredivisieclubs in de middenmoot staat, dankt het aan een suikeroom en een econoom. Wijlen Nol Hendriks, voormalig filantroop van provinciegenoot Roda JC, heeft Fortuna in 2016 naar eigen zeggen met ‘een fors bedrag’ van de financiële ondergang gered.

Isitan Gün

Isitan Gün, de econoom, is sinds 2016 eigenaar van de club. De aimabele Gün pompte er geen miljoenen in, maar ging Fortuna bedrijfsmatig leiden. Hij bouwde in Turkije een flink vermogen op.

Dat investeert hij in projecten. Een van die projecten is Fortuna. Met een paar andere financiers kocht Gün Fortuna’s stadion terug, verplaatste het clubkantoor weer naar het stadion, nam de catering in eigen beheer en veegde het stof van de tafels in het stadionrestaurant. Fortuna promoveerde zelfs.

We weten allemaal, resultaten uit het verleden, bieden geen garanties voor de toekomst. Met betrekking tot Heerenveen en Fortuna gaat die wijsheid zeker op, want beide clubs stonden in competitieverband heel lang niet tegenover elkaar.

Onderling

De ontmoeting in december 2018 was de eerste sinds jaren. We moeten terug naar november 2001 voor de laatste match in Sittard. Het werd toen 1-0 voor Fortuna.

De meer recente statistieken zijn bijna allemaal in het voordeel van de Friezen: SC Heerenveen speelde onafgebroken in de eredivisie, won en passant de KNVB-beker, leverde viermaal de eredivisietopscorer met Huntelaar, Alves, Dost en Finnbogason en scoort dit seizoen wat gemakkelijker dan Fortuna.

SC Heerenveen prikte al 45 treffers in het vijandelijke doel, Fortuna 36. Beide ploegen incasseren ook veel doelpunten: Fortuna 48, Heerenveen zelfs 50.

Er is werk aan de winkel voor SC Heerenveen, want een Friese suikeroom dient zich vooralsnog niet aan. Een bekwame econoom misschien?

(Tekst Rob Kerkhoven)