Jubilerende Speedbooks klaar voor de toekomst

HEERENVEEN - Speedbooks uit Heerenveen bestaat tien jaar. Dat viert de specialist van rapportagesoftware dinsdag 26 februari in besloten kring, met onder andere optreden van Iris Kroes en Acta Theater en Muziek. Op 26 februari is het op de kop af een decennium geleden dat het bedrijf het levenslicht zag.

,,En we zijn klaar voor de toekomst”, zegt algemeen directeur Lume Paulusma. Samen met Konstantijn Mikes is hij eigenaar van Speedbooks. Dat is financiële rapportagesoftware die razendsnel en grafische financiële overzichten maakt van alles wat er in een bedrijf speelt.

De komende jaren wil het bedrijf dat is gevestigd aan Abe Lenstra Boulevard en ondertussen zestien personen in dienst heeft zich in het buitenland profileren. Onder andere België, Scandinavië en Amerika heeft Speedbooks in het vizier.

Om die reden wordt hard gewerkt aan Speedbooks Online. Klanten kunnen daardoor met een klik op de knop hun tussentijdse financiële rapportage overzichtelijk in beeld krijgen en inzicht wat de stand van zaken is van het betreffende bedrijf. Daaraan is ook een app gekoppeld. Via de smartphone kan diezelfde rapportage op elk gewenst moment worden bekeken.

Samenwerking

Andere stappen die momenteel worden gezet zijn samenwerking met diverse grote partijen. Zoals Quick Books uit Amerika en Xero uit Nieuw-Zeeland. Dat bedrijf heeft wereldwijd meer dan een miljoen klanten. Terwijl in Nederland met Muis Software uit Heemskerk al een contract is gesloten. Zij zitten in de top tien van boekhoudsoftware in Nederland.

,,We hebben veel geïnvesteerd in software. Nu is het tijd om dat te gelde te maken”, zegt Paulusma. ,,Daarbij willen we volgend jaar naast het MKB meer inzetten op accountancy.”

Om dat alles in goede banen te leiden is onlangs een nieuwe directeur aangenomen in de persoon van Erwin Porte. Hij gaat zich bezighouden met de Nederlandse markt. Terwijl Paulusma zich gaat richten op het buitenland en binnenlandse deel mee gaat uitbouwen en Mikes zich richt op de software.

Helpdesk

Daarnaast wordt komend jaar de implementatie van software bij klanten in eigen hand genomen. Nieuwe medewerkers van Speedbooks installeren het benodigde pakket desgewenst bij klanten zelf. ,,Dat duurt een paar uur”, zegt Paulusma.

Dergelijke service en kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Speedbooks, geeft Paulusma aan. ,,Zo hebben we een interne helpdesk die of direct of dezelfde dag nog helpt.”

‘Niet altijd even gemakkelijk’

Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn voor Paulusma en Konstantijn. Nadat Speedbooks zich in 2009 in Heerenveen vestigde, duurde het vier jaar voordat het programma in de markt was gezet. Nadat dat was gelukt, schreef het bedrijf in 2013 voor het eerst zwarte cijfers. Terwijl in 2014 De Kamer van Koophandel en het Financieele Dagblad de rapportagesoftware beloonde met de Business Success Award. Dat zorgde voor een flinke impuls.

Paulusma: ,,Het was niet altijd even gemakkelijk. Ik heb al mijn geld erin gestoken. De bank wilde in die tijd geen geld lenen aan softwarebedrijven. Met behulp van goede connecties hebben we het hoofd boven water kunnen houden in die tijd. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Wat binnen Speedbooks ook als zeer belangrijk wordt gezien, is maatschappelijke betrokkenheid. Zo worden niet alleen de skûtsjes van Akkrum en Sneek gesponsord, maar wordt ook het Foppe Fonds gesteund, evenals: KiKa, sinds april 2018 F2-coureur Nyck de Vries en onder andere SC Heerenveen.

Terwijl de Duisterhoutschool, een school voor speciaal onderwijs uit Heerenveen, wordt ondersteund bij de auto’s waarmee leerlingen worden vervoerd.

Paulusma: ,,De rode draad van ons verhaal is dat wij veel veerkracht hebben getoond om de boel draaiende te houden. Net zo belangrijk vinden wij het om de gemeenschap te ondersteunen. Nu is het op naar de volgende tien jaar met hopelijk veel ontwikkelingen. De toekomst ziet er echter goed uit voor Speedbooks.”

Zie www.speedbooksonline.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)