Belangstellende meldt zich voor tweede leven koetshuis bij villa Woudoord

HEERENVEEN - De Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen heeft een belangstellende gevonden om het koetshuis bij villa Woudoord aan de Koningin Wilhelminaweg eventueel nieuw leven in te blazen.

De naam van de potentiële koper is ondertussen bekend bij de Heerenveense Courant. Zelf wil deze persoon voorlopig nog buiten de media blijven. ,,Wat ik wel kwijt wil is dat ik interesse heb getoond. Als het te koop komt en voor de juiste prijs, dan wil ik het wel kopen.”

Afgelopen week werd bekend dat het Antea Group, een parkeerplaats wil realiseren op de plek van het koetshuis. Het ingenieurs- en adviesbureau is eigenaar van het koetshuis. Dat is in 1908 als een geheel samen met villa Woudoord ontworpen door de architect K.P.C. De Bazel.

Eerder werd al bekend dat de Antea Group villa Woudoord, waar het bedrijf als Oranjewoud ooit begon en eigenaar van is, in ere wil herstellen. De villa krijgt van binnen en buiten een grondige facelift en wordt omgetoverd in een vergadercentrum.

Daarnaast wordt het terrein getransformeerd in een campus waar een groot deel van alle opleidingen van de groep worden geconcentreerd. Op de plaats van van het koetshuis moet de benodigde parkeerruimte komen voor het vergadercentrum en opleidingsinstituut.

Bezwaarschrift

Tegen de parkeerplannen van de Antea Group is de Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen in het geweer gekomen samen met de erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap. Zij hebben ondertussen een bezwaarschrift gestuurd aan de gemeente Heerenveen.

,,Het koetshuis hoort onlosmakelijk bij villa Woudoord. Het blijkt nu dat de gemeente Heerenveen ook niet goed heeft nagedacht over een bestemming ervan. Dat is ook onderdeel van het bezwaarschrift”, zegt Klaas Peereboom, woordvoerder van de Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen.

‘Slechte staat’

,,Het slopen van het koetshuis zou dit monumentale complex verminken en dat is heel jammer”, zo stelt voorzitter Paula Voorthuijsen van de Fryske commissie van Heemschut.

Volgens de eigenaar verkeert het koetshuis echter in slechte staat en moet het daarom worden afgebroken. Volgens de erfgoedorganisaties is de technische staat juist prima. ,,Er is sprake van ernstig achterstallig onderhoud door de eigenaar.”

De gemeente Heerenveen legt de inhoudelijke bezwaren voor aan een onafhankelijke commissie. Dat proces kan nog maanden duren.

Monumentenstatus

De erfgoedorganisaties denken ondertussen dat ze een goede kans maken om de monumentenstatus alsnog verleend te krijgen. In hun ogen rammelt de onderbouwing van het college van B en W om de monumentenstatus niet te verlenen.

Eerder stemde de gemeente er op verzoek van de Antea Group mee in om de geplande gemeentelijke monumentenstatus niet te verlenen. Daarmee kwam de weg voor de sloopaanvraag vrij.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)