‘Zoetstoffen bevatten geen calorieën. Hierdoor kunnen ze helpen bij het op gewicht blijven en bij afvallen’

HEERENVEEN - Gerrie Alma en Liset Bosma, werkzaam als diëtist bij Meriant schrijven maandelijks voor de Heerenveense Courant een artikel met betrekking tot voedsel en gezondheid. Ditmaal gaan zij in op zoetstoffen.

In steeds meer producten wordt suiker door zoetstoffen vervangen, maar wat zijn zoetstoffen eigenlijk en is het schadelijk voor ons lichaam?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te laten smaken. Het voordeel van zoetstoffen is dat ze producten even zoet laten smaken als producten met suiker.

Zoetstoffen zijn over het algemeen veel zoeter als suiker. Zoetstoffen zijn ongeveer honderd keer of duizend keer zoeter dan suiker. Hierdoor heb je van zoetstof veel minder nodig dan suiker.

Verder hebben zoetstof nog als voordeel dat ze geen tandcariës (gaatjes) veroorzaken. De lightproducten kunnen door de zuren die ze bevatten wel tanderosie (oplossen van tandglazuur) geven.

Soorten

Je hebt allemaal verschillende soorten zoetstoffen. Ze zijn verdeeld in twee groepen: de laagcalorische zoetstoffen en de polyolen.

De laagcalorische zoetstoffen zijn het zoetst. Dat zijn bijvoorbeeld aspartaam en sacharine.

De polyolen zijn minder zoet. Dat zijn bijvoorbeeld isomalt, mannitol en nog veel meer. Deze zoetstoffen komen in allemaal verschillende producten voor, zoals: lightfrisdrank, zuivelproducten, repen en kauwgom.

Veilig

Alle zoetstoffen die gebruikt mogen worden zijn onderzocht aan de hand van de strenge eisen van de Europese commissie. Zo’n onderzoek doet bijvoorbeeld de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Ondanks dat de zoetstoffen zorgvuldig worden onderzocht zijn er verhalen in omloop dat zoetstoffen slecht zijn voor de gezondheid. Die verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoek.

In 2006 en 2007 zijn twee onderzoeken gepubliceerd. Daaruit zou blijken dat proefdieren kanker krijgen door het gebruik van aspartaam. De statistiek in de onderzoeken bleek echter niet te kloppen. Bovendien waren de ratten al ziek voordat ze getest werden.

Gewicht en zoetstoffen

Zoetstoffen bevatten geen calorieën. Hierdoor kunnen ze helpen bij het op gewicht blijven en bij afvallen, omdat producten met suiker vaak meer calorieën bevatten.

Zoetstoffen zorgen ervoor dat het gewicht stabiel blijft of daalt. Daarnaast is het belangrijk om een gevarieerde en volwaardige voeding te hebben.

Nog niet overtuigd dat zoetstoffen veilig zijn? Zoetstoffen kunnen ook worden vermeden door te kiezen voor naturelproducten en ze zelf zoeter te maken met fruit of groenten.

Voor vragen en informatie: g.alma@meriant.nl.