Ashley Bosch uit Heerenveen te voet in actie bij Alpe d’HuZes: ‘Voor mijn moeder is genezing te laat, maar niet voor de velen die nog door kanker worden getroffen’

HEERENVEEN - De 27-jarige Ashley Bosch uit Heerenveen doet op 6 juni te voet mee aan Alpe d’HuZes.

Door het parcours van ongeveer vijftien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent en eenentwintig bochten wandelend af te leggen hoopt zij 2500 euro op te halen voor onderzoek naar kanker.

,,Ik verwacht binnen drieënhalf uur op de top te zijn. Ik hoop de berg tweemaal te beklimmen”, zegt Bosch. Samen met haar partner, vader, broer, zusje met partner en een oom met zes vrienden vormt zij twee teams. De teamnamen zijn Tuatahi maunga Dutch (eerste Nederlandse berg) en Tuarua maunga Dutch (tweede Nederlandse berg). ,,Dat is vertaald vanuit het Maori, omdat in mijn reis naar Nieuw-Zeeland de liefde voor het hiken echt is begonnen. Ondertussen hebben mijn partner en ik een personal trainer bij een sportschool en maken wij daarnaast in het weekend geregeld wandelingen. Wij willen ook nog een reis maken naar Kroatië om daar nog een aantal tochten ter voorbereiding te doen.”

Bij de moeder van Bosch werd in mei 2016 eierstokkanker vastgesteld. Na een behandeling was zij in november van datzelfde jaar weer kankervrij. De grote blijdschap was van korte duur. Binnen een maand was de ziekte terug en dat betekende dat alle hulp alleen nog maar levensverlengend zou zijn.

,,In augustus 2017 is zij overleden na uitzaaiingen in het hoofd. De ziekteperiode en de periode na het overlijden had veel impact gehad op mij en mijn familie. Mijn vader dacht te kunnen genieten van zijn komend pensioen met zijn maatje, maar dat zou nooit zo mogen zijn en ik was opeens mijn moeder kwijt.”

Nieuw-Zeeland

Om bij te komen van deze heftige periode is Bosch samen met haar partner in januari 2018 voor een maand naar Nieuw-zeeland gegaan. Daar maakten zij kennis met de prachtige natuur die zij met hiken - waarbij in tegenstelling tot regulier wandelen meer over ongebaande paden wordt gelopen - verkenden.

,, Al van kinds af aan namen onze ouders ons mee naar Zwitserland om mooie bergtochten te maken. Dat vond ik altijd geweldig. Rond mijn tienertijd stopte dat en zijn wij als familie ook niet meer op wandelvakanties gegaan. Mijn reis naar Nieuw-Zeeland heeft die wandelliefde weer aangewakkerd en sindsdien zijn mijn partner en ik actieve hikers. Na thuiskomst zijn wij in Nederland geregeld wandelingen blijven maken en hebben wij afgelopen december in Fuerteventura weer een tocht gemaakt. Toen ontstond het idee om mee te doen aan Alpe d’HuZes.”

Als familie meedoen

Een oom van Bosch had in 2017 deelgenomen. Hij stelde voor om als familie mee te doen.

,,Iedereen was meteen enthousiast. Omdat lopend de berg op ook een optie is, hebben mijn partner en ik hiervoor gekozen. De helft van ons team gaat fietsen. Ik wil dat elk verhaal een goed einde kent en dat is de reden dat wij ons hiervoor gaan inzetten. Wij willen dat niemand meer zijn naasten en geliefden aan kanker hoeft te verliezen.”

Met het opgehaalde geld kan er meer onderzoek komen naar kanker. ,,Zodat genezing in de toekomst wellicht altijd mogelijk is en het ziekteproces minder heftig hoeft te zijn. Voor mijn moeder is het te laat, maar niet voor de velen die dit lot nog gaat treffen. Iedereen kent wel iemand die getroffen is door kanker, maar niet iedereen kan zelf de berg op. Daarom hopen wij dat iedereen die zijn steentje wil bijdragen, een donatie wil doen.”

Het steunen van Ashley Bosch kan via www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/AshleyBosch5381.

(Tekst Heerenveense Courant)