FOTO'S | Nederlandse sprint schaatstop staat pers te woord

WOLVEGA - In een Wolvega's hotel kwam donderdag de Nederlandse sprint schaatstop bij elkaar.

Onder andere Kai Verbij, Letitia de Jong en Kjeld Nuis stonden in aanloop naar het WK sprint aankomend weekend in Heerenveen de vaderlandse pers te woord. Nuis ziet kansen voor het podium. Sinds de WK afstanden twee weken geleden in Inzell schaatst hij op nieuwe schoenen. Voor de sprinter van Team Jumbo-Visma is het wel een spannende stap om de schoenen, waarop hij vier jaar schaatste en twee Olympische medailles op heeft gehaald, te vervangen.

Ondanks dat hij inmiddels lekker op het nieuwe materiaal schaatst, is werelkampioen worden volgens Nuis niet reëel. Hij ziet de Rus Koelizjnikov als de grote titelkandidaat. Een andere favoriet voor het goud is Kai Verbij, als is hij daar zelf niet van overtuigd. De wereldkampioen van 2017 en de winnaar van het goud op de 1000 meter bij de WK afstanden ziet diverse andere kanshebbers, waaronder Kjeld Nuis, de Noors Havard Lorentzen en Pavel Koelizjnikov.

Naast Verbij en Nuis verschijnen bij de mannen ook nog Dai Dai Ntab en Hein Otterspeer aan de start voor Nederland. Bij de vrouwen zullen Janine Smit en Sanneke de Neeling, die gecoached worden door Henk Hospes, evenals Jutta Leerdam en Letitia de Jong waarschijnlijk geen rol van betekenis spelen bij de strijd om de hoogste eer. Grootste kans op het kampioenschap maken de Oostenrijkse Vanessa Herzorg, de Japanse Nao Kodaira en Brittany Bowe uit Amerika.