Voorbeschouwing SC Heerenveen: Willem II ook zonder Fran Sol een geduchte tegenstander voor SC Heerenveen

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zondagmiddag in eigen huis op tegen Willem II. Rob Kerkhoven blikt vooruit op het eredivisieduel dat in het teken staat van een plek in de middenmoot of afzakken.

Sinds de verkoop van hun topscorer Fran Sol is Willem II er qua cijfers nauwelijks op achteruit gegaan. Terwijl menig Willem II supporter het ‘Solloos tijdperk’ met angst en beven tegemoet zag.

Op het moment dat Fran Sol aan Dynamo Kiev werd verkocht, stond Willem II op de twaalfde plek met negentien punten uit zeventien wedstrijden met een doelsaldo van 26-34.

Van die treffers scoorde Sol er veertien. Vooral daarom was er in Tilburg weinig fiducie in de nabije toekomst. Wie moest de rol van Sol overnemen? Nu, na drieëntwintig wedstrijden, staat Willem II op een keurige tiende plek. Er zijn sinds de winterstop negen punten bijgekomen en het doelsaldo is 35-42. Kortom, ze missen Sol wel in Tilburg - hij scoorde veel en was enorm populair - maar getalsmatig nauwelijks.

Van tiende naar elfde plek

SC Heerenveen stond bij het aanbreken van de winterstop op de tiende plaats met twintig punten. Het doelsaldo was 36-39. Scoren doet Heerenveen nog steeds veel. Er zijn alweer dertien doelpunten toegevoegd. De Friese ploeg scoort gemiddeld meer dan twee keer per wedstrijd, maar krijgt er nog meer tegen. In de zes wedstrijden na de winterstop kwamen er slechts zeven punten bij. Vooral omdat er thuis nog steeds te weinig wordt gewonnen. Een schamele elfde stek is het resultaat.

Vanzelfsprekend is er zondagmiddag traditiegetrouw weer een delegatie van de Koningsclub present en natuurlijk besteden we de nodige aandacht aan een gedegen warming-up. We laten niets aan het toeval over.

Onder het nuttigen van een fijne lunch nemen we de tactiek door, delen wat wederzijdse speldenprikken uit en wensen elkaar een mooie wedstrijd toe. De ideale uitslag is voor ons een gelijkspel, al zijn de belangen zondag groot. Wie verliest, zakt naar de onderste regionen van de ranglijst en zou straks in mei wel eens tot nacompetitievoetbal veroordeeld kunnen worden. Beide ploegen schieten met een puntendeling eigenlijk weinig op, want onderin staan de ploegen dicht opeen.

Onderling

Ook zonder Sol is Willem II een geduchte tegenstander, al duiden de onderlinge ontmoetingen in Heerenveen op het tegenovergestelde.

Willem II had doorgaans geen schijn van kans in het Abe Lenstra Stadion. Van de laatste tien ontmoetingen in Heerenveen wonnen de Tilburgers er niet één. Slechts tweemaal werd het gelijk en acht keer won SC Heerenveen.

De doelcijfers over die tien matches zijn met 27-7 logischerwijs ruim in het voordeel van de Friezen.

(Tekst Rob Kerkhoven)